Рак можуть почати лікувати за допомогою біогелю

Рак можуть почати лікувати за допомогою біогелю

Канадські вчені працюють над новим методом лікування раку

Джерело: Відомості

У  своїх останніх дослідженнях група вчених використовувала розроблений біогель для доставки протиракових агентів до ракових клітин. Лабораторні тести вже показали ефективність біогелю в боротьбі з деякими пухлинами. У разі успішних клінічних досліджень можна буде говорити про створення нового методу терапії різних видів ракових захворювань за допомогою біогелю.

Група вчених із Науково-дослідної лікарні університету Монреаля (University of Montreal Hospital Research Centre - CRCHUM), Канада, опублікувала матеріали своїх досліджень лікування раку за допомогою біогелю. У разі успішних клінічних результатів можна буде говорити про створення нового методу терапії різних видів ракових захворювань.

За допомогою біогелю протиракові препарати зможуть бути введені прямо в ракову пухлину, а не просто в кровотік. За словами одного з авторів наукової роботи Рійена Лапоінте (Réjean Lapointe), вчені сподіваються, що новий підхід з використанням біогелю в якості резервуара імунних клітин, які потім вводяться в пухлину і ліквідують її, поліпшить процес лікування.

Імунотерапія - порівняно новий метод лікування, мета якого - заручитися підтримкою імунної системи людини і надалі використовувати її для боротьби з раком. Однією з форм імунотерапії є клітинна терапія. У цьому випадку використовують протиракові клітини для лікування пацієнтів з онкологічною патологією. При такому підході необхідно підвищити присутність в організмі спеціальних клітин Т-лімфоцитів (Т-клітини), які спрямовані на знищення ракових пухлин. Але варто відзначити, що часто Т-лімфоцитів не вистачає для повного знищення раку. Тому вчені використовують спеціально виділені у пацієнтів зразки, для того щоб далі в лабораторіях вирощувати додаткові Т-лімфоцити, які потім назад впроваджують в організм пацієнта для подальшого лікування.

Як відзначають дослідники, біогель буде здатний забезпечувати ідеальне середовище для інкапсульованих імунних клітин, створюючи їм сприятливі умови, в яких вони зможуть рости і розмножуватися. Таким чином, біогель виступає в якості резервуара для імунних клітин. До того ж учені акцентують увагу на тому, що новий гель не є токсичним. Вчені вже успішно протестували біогель на декількох моделях різних видів раку (меланома, рак нирки) в лабораторних умовах. Протягом 2-3 тижнів імунні клітини успішно росли в гелі, а потім вивільнялися з нього і були готові ліквідувати ракові пухлини.

Вченим необхідно спочатку провести доклінічні дослідження на тваринах, а потім приступити до клінічних досліджень на людях. Якщо всі ці етапи пройдуть успішно, можна буде сподіватися на те, що в найближчі кілька років така терапія ракових захворювань (з використанням біогелю) стане доступною для пацієнтів.

За матеріалами www.medicalnewstoday.com

Loading...