Волинські адвокати надаватимуть населенню безоплатну правову допомогу

Волинські адвокати надаватимуть населенню безоплатну правову допомогу

30 червня у Волинському прес-клубі відбулася зустріч із нагоди відкриття Луцького міського центру надання безоплатної правової допомоги.

Автор: Катерина ЛАЩУК / Джерело: Відомості

Мета зустрічі — обговорення актуальності створення та розвитку центру як правової установи принципово нового зразка.

Основне завдання організації модератори вбачають у тому, щоб зробити безоплатну правову допомогу доступнішою, а діяльність адвокатів із усіма верствами населення незалежно від віку, статі, соціального статусу — ефективнішою. А також — розірвати врешті бюрократичну систему «все за знайомством».

Діяльність центру охоплюватиме територію Ківерцівського, Луцького, Рожищенського районів і міста Луцька.

«Цільовими клієнтами нових центрів, зокрема, стануть малозабезпечені особи, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, біженці, ветерани війни, учасники АТО», — зазначила Олена Черьомуха, директор Луцького міського центру НБПД.

Також у цьому аспекті розглядався процес становлення безоплатної правової допомоги. Адвокатура не відразу сприйняла цей закон, більше того, різко заперечувала його появу. Цікавим фактом є те, що таку допомогу правозахисники надавали і раніше, але їхня праця не оплачувалася.

Нововведенням є те, що громадські захисники проходитимуть відбір у вигляді 2 іспитів і тестування. Це, безумовно, покращить якість надання послуг у центрі, адже тут працюватимуть лише професіонали.

«Ми працюємо для людей», —  наголосила голова ради адвокатів Волинської області Галина Руденко.

Закономірно, що з новими нормами постають і нові труднощі. Так, на етапі формування структури центру виникають питання щодо порушення адвокатської етики, великої кількості документації, проблеми вибору адвокатської галузі в тій чи іншій справі,  що ускладнює процес надання безоплатної допомоги.

Першими позитивними результатами діяльності є тренінги, круглі столи, курси для адвокатів, акцентував Ростислав Руденко, директор Волинського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Найважливішим наразі залишається реалізація задуманого плану дій та ефективність такої роботи,  з  огляду на перешкоди, які існують, і ту систему, що сформувалася на правовій ниві. «Набиватимемо ґулі», — підсумовує директор регіонального центру НБВПД. 

Loading...