Як колір їжі допоможе покращити здоров᾿я

Як колір їжі допоможе покращити здоров᾿я

Нікому не дивина, що влітку ми споживаємо найбільшу кількість вітамінів, адже ця пора багата на фрукти та овочі.

Автор: Наталя Хвесик / Джерело: Відомості

Різні продукти містять корисні елементи в неоднакових кількостях, тож якщо ви хочете не просто поласувати, а ще й оздоровитись, варто надавати перевагу чомусь одному. Однак чи в змозі ми запам᾿ятати, скільки в чому магнію, кальцію чи, приміром, аскорбінової кислоти? На щастя, існує ще один спосіб визначити, що з їжі принесе найбільше користі. Це – її колір.

Так, продукти білого кольору – молоко і молочні продукти, часник, білокачанна цибуля, рис – заспокоюють, знімають роздратування, а також виводять через нирки токсичні речовини. Чорниці, темний виноград, ожина, сливи і інші сині фрукти зміцнюють судини та покращують зір. І все це завдяки наявності в їх складі біологічно активної речовини антоцину.

Усі ж зелені продукти ( листя салату, броколі, зелений горох, зелений перець, зелені яблука) завдяки наявності в них хлорофілу стимулюють кровотворення та активізують імунну систему. Також вони позитивно впливають на нервову систему та знімають нервове напруження.

Продукти жовтого кольору – лимони, банани, ананаси, алича, кукурудза – стимулюють перетравлення їжі, покращують апетит та очищують кров.

Оранжеві  – морква, абрикоси, мандарини, апельсини – зміцнюють нервову систему, допомагають зняти головний біль та покращують настрій.

Всі овочі та фрукти червоного кольору стимулюють обмін речовин, покращують кровообіг, підвищують працездатність мозку. Вчені радять вживати більше полуниць, помідорів, кавунів, червоного перцю та червоних яблук людям, які займаються інтелектуальною працею.

На основі цих досліджень лікарі рекомендують хворим з підвищеним тиском та іншими захворюваннями серцево-судинної системи пити соки червоного кольору, людям з депресивними синдромами – оранжеві, а всім, хто страждає ревматизмом чи захворюваннями шлунка – жовті. Хоча обмежуватись одним видом продуктів і фанатично споживати овочі чи фрукти лише одного кольору теж не варто. Натомість введення в раціон продуктів всіх кольорів веселки допоможе зробити харчування збалансованим та запобігти розвитку авітамінозу та інших хвороб.

Loading...