Обережність для ягідника – запорука заробітку

Обережність для ягідника – запорука заробітку

На Волині розпочався сезон збирання чорниць – сприятливий час заробітків для всіх волинян, які вже давно називають чорниці своїм «другим хлібом».

Автор: Наталя Хвесик / Джерело: Відомості

Часто в ліс їдуть сім’ями, адже в умовах кризи і безробіття продаж ягід є найкращим джерелом поповнення сімейного бюджету. Проте у погоні за грошима не варто забувати про обережність. Ліс таїть в собі небезпеки, тож слід бути обачним, щоб збирання ягід не обернулось нещастям.

По-перше, варто пам’ятати про кліщів, ураження якими відбувається непомітно. Перші ознаки – почервоніння на місці прикріплення кліща або незначний свербіж. Люди не завжди звертають увагу на ці симптоми, і таким чином кліщ може перебувати на шкірі декілька днів. Згодом відпадає, залишаючи в шкірі ротовий апарат. Марні спроби самостійно видалити залишки призводять до посилення свербежу і запалення, які можуть тривати декілька місяців. При укусі кліщі вводять свою слину глибоко в шкіру, що може викликати алергію чи навіть дерматоз, якщо ураження неодноразові.

Також різні види кліщів є переносниками небезпечних інфекційних захворювань, таких як весняно-літній енцефаліт, бруцельоз, кліщовий черевний тиф тощо. Ці хвороби небезпечні тим, що уражають організм системно, в тому числі нервову систему, і важко піддаються лікуванню. Тож їм легше запобігти, аніж лікувати. Як це зробити?

Насамперед, вирушаючи в ліс, слід одягатись так, щоб руки і ноги не були відкритими. Також варто заправляти сорочку в штани, а штани в шкарпетки. Найчастіше присмоктування відбувається під час зупинок для обіду та відпочинку. Тож з цією метою треба обирати сухі, добре освітлювані галявини, подалі від кущів та дерев. Не варто брати в ліс собак, адже з ними ризик підхопити кліща збільшується в рази. Після виходу з лісу обов’язково огляньте одяг (особливо шви та складки) та тіло, а найперше ті місця, де найчастіше присмоктуються паразити, – голову, груди, згини рук та ніг. В разі виявлення кліща на тілі не варто одразу відривати його, адже ви можете відділити черевце, а кінцівки залишаться в шкірі, що може потім викликати нагноєння ранки.

Місце присмоктування паразита слід змастити йодною настойкою, розведеною водою, або олією, бензином чи рідким парафіном. Через 10-15 хвилин кліща видалити пінцетом. Якщо хоботок залишився в тілі, на місці присмоктування буде темна крапка. Його можна видалити  голкою.

Всю ділянку змастіть 3% розчином йоду, спиртом або одеколоном, а руки вимийте з милом. Якщо всі вище перераховані заходи були безуспішними, не гайте часу і зверніться до лікаря.

Іншою серйозною небезпекою в лісі є плазуни. Варто зазначити, що вужі кусають надзвичайно рідко і, на відміну від гадюк, є неотруйними, тож небезпеки не становлять. Відрізняються від інших змій «жовтими вухами» — яскраво-вираженими відмітинами на голові, частіше жовтими, але іноді білими й оранжевими. Тож остерігатись варто лише гадюк. Влітку сховищем для них служать кущі, нори різноманітних тварин, пустоти в гнилих пеньках і поміж камінням. Активні в денний час. Люблять грітися на сонці, можуть це робити і просто на стежці, на пеньках. Тож ягідникам варто взяти це до уваги і уникати вказаних місць.

Також слід обирати надійне взуття, надягнути широкі штани і заправити їх в черевики так, щоб утворився напуск. Якщо змія буде кусати, то вона прокусить тільки тканину штанів, а не шкіру.

Як зрозуміти, що вкусила саме отруйна змія? Побачивши на шкірі дві ранки, з яких переважно іде кров. Отрута гадюки  викликає крововилив та місцеве омертвіння тканин. Укус викликає наростаючий біль. За крововиливом розповсюджується затікання. При попаданні отрути в кров загальна реакція може розвиватися одразу або через деякий час — півгодини, годину. Найчастіше це відбувається через 15-20 хвилин. З'являється в'ялість, головний біль, нудота, інколи блювота, пришвидшується пульс, паморочиться голова. Але попри те, що отрута гадюки досить сильна, летальні випадки трапляються досить рідко.

Що робити, якщо вас вкусила гадюка? По-перше, не панікувати. По-друге, якщо є можливість, якомога швидше покинути ліс і потрапити до найближчого медичного закладу. Потерпілому треба забезпечити горизонтальне положення. З місця укусу видалити перші краплі крові та якомога скоріше відсмоктати отруту, постійно її випльовуючи. Але тим, у кого є ранки на губах та в порожнині рота, ця процедура заборонена.

Якщо змія укусила в ногу, прибинтувати її до другої ноги та, підклавши що-небудь під ноги, злегка підняти їх. Замість бинтів можна використовувати звичайний одяг чи хустки. При укусі в руку необхідно зафіксувати її в зігнутому положенні. Щоб прискорити виведення отрути, давати потерпілому багато пити. Якщо потерпілого привезли додому, або взагалі є доступ до лікарських препаратів, рану слід обробити 5%-ним спиртовим розчином йоду або одеколоном, спиртом. Можна накласти асептичну пов’язку з гепариновою маззю або маззю Вишневського.  При сильному болі можна прийняти 1-2 таблетки аналгіну, баралгіну або інших наявних знеболювальних засобів.

Попри поширену думку, не можна накладати джгут, адже він не перешкоджає всмоктуванню і розповсюдженню отрути в організмі. Крім того, порушує кровопостачання в кінцівці та сприяє розвитку омертвіння тканин, накопиченню продуктів розпаду в кінцівці та різкому погіршенню стану хворого після зняття джгута. Також забороняється розрізати рану чи припікати неї вогнем або хімічними речовинами. Варто пам’ятати, що чим ближче укус до голови,тим він небезпечніший. І чим швидше потерпілий потрапить в руки лікаря, тим більші шанси уникнути ускладнень та загрози життю. В жодному разі не можна відмовлятись від допомоги медиків. Навпаки, треба якнайшвидше викликати карету швидкої або знайти інший спосіб потрапити в заклад охорони здоров’я. Гадюки кусають лише захищаючись, тож, побачивши тварину в лісі, не провокуйте її, а обережно відійдіть в сторону. Пам’ятайте, що ваша безпека залежить лише від вас.

Loading...