Будь-яка криза — це старт чогось нового

Будь-яка криза — це старт чогось нового
Психолог Наталія Казьмірук проводить тренінг

Голова правління Олена Кобріна наголосила, що їхня організація недержавна, неприбуткова та неполітична, в центрі своєї діяльності ставлять людину — її потреби, цінності.

Автор: Олена СТЕПАНЧЕНКО / Джерело: Відомості

У цьому переконують клієнтів центру зайнятості психологи.

Життя людини дуже непередбачуване та бурхливе. Воно може дарувати нам хвилини щастя і в той же час — приносити багато клопоту, неприємностей. Іноді людині важко утримати тягар цих проблем на своїх плечах і вона може втратити надію, віру в себе, а найголовніше — здоров’я. Уникнути цього нам допомагають мудрі поради досвідчених фахівців — психологів, чиє професійне свято — Всеукраїнський день психолога — відзначається 23 квітня. Без цих спеціалістів не обходиться робота служби зайнятості, адже психологічна підтримка на ринку праці незайнятого населення у нинішніх складних соціально-економічних умовах стає необхідною. На Волині допомагають упоратися з поставленими завданнями працівникам служби зайнятості їхні соціальні партнери, а саме обласна молодіжна громадська організація (ОМГО) «Регіональний інститут європейського розвитку».

Голова правління Олена Кобріна наголосила, що їхня організація недержавна, неприбуткова та неполітична, в центрі своєї діяльності ставлять людину — її потреби, цінності.

— Наша співпраця зі службою зайнятості зав’язалася давно, — розповіла Олена Артемівна. — Проводячи найрізноманітніші тренінги, ми з’ясовуємо, яка тема на сьогодні є гарячою. Приємно, що наші пропозиції у центрі зайнятості підтримують.

Зокрема, популярні тренінги із започаткування власної справи, як зорієнтуватись у виборі професії, особливо для молоді. Актуальна тема для молоді й старших — здоровий спосіб життя. Корисним є тренінг про те, як знайти можливості й ресурси безробітним, а також жінкам після декретних відпусток, які практично за цей час випадають із суспільної діяльності. Вразлива категорія людей передпенсійного віку, які залишилися без роботи, багато часу працювали на одному місці й зараз у відчаї, — їм допомагають знайти новий орієнтир у житті. До речі, служба зайнятості тим, кому 45 років і більше, надає можливість безкоштовного перенавчання. Хоч як дивно, але люди дуже пасивно до цього ставляться.

— Зараз набагато важче працювати, адже люди приходять на тренінги вже з від’ємним настроєм, думкою, що нічого змінити неможливо: закони не працюють, у країні війна і так далі, — констатує Олена Кобріна. — А ми намагаємося спонукати їх до того, що сьогодні я сам для себе можу щось зробити, кудись рухатися і допомогти не тільки собі, а й тим людям, які зі мною поруч, — рідним, близьким. Адже будь-яка криза — це старт чогось нового. Зараз проводимо тренінги, які допомагають започаткувати власну справу без великого стартового капіталу. Кажу аудиторії: «Ви стверджуєте, що все так погано, але назвіть когось із ваших знайомих, хто щось продає, перевозить, надає якісь послуги». І кожен називає по кілька осіб. «Значить, вони можуть у нинішніх умовах працювати, а ви що, гірші?» Дуже добре, що обласний центр зайнятості готує брошури із прикладами успішного започаткування бізнесу. Людина погортає її — і вже думка закрадеться: хтось зробив, а чому я не можу? Звичайно, це не означає, що після тренінгу всі двадцять учасників піднялись і пішли займатися власною справою, але те зерно, яке впало на ґрунт їхньої свідомості, вже може прорости навіть через якийсь період часу. Для людини важливо усвідомити, що вона достойна, вартісна, що вона може. Ми допомагаємо долати такі установки, як, наприклад, «не висовуйся», «нікому не кажи, щоб не наврочили», «нікого не питай». Навіть якщо буде класна ідея, людина не реалізує її, бо, щоб її просувати, потрібно радитися, питати. Часто у сільськогосподарських районах спостерігаємо, як, приміром, виростив картоплю, не продав і знову садить. Замість того щоб проаналізувати, чому так вийшло, знайти клієнтів для збуту, подумати, чи треба картоплю, чи, може, іншу культуру вирощувати.

— Люди приходять, щоб центр зайнятості знайшов роботу, щоб їх влаштували так, як їм підходить, а наше завдання — змістити акцент: центр зайнятості дає інформацію та певну матеріальну підтримку — це дуже добре, але на якомусь етапі, а далі людина має сама активно шукати, переглядати вакансії, ходити на співбесіди, — продовжує психолог ЗОШ № 23, волонтер ОМГО «Регіональний інститут європейського розвитку» Наталя Казьмірук. — Пасивність — річ, із якою ми боремося. Відгуки людей нам додають упевненості в тому, що робимо корисну справу.

— Ми щасливі співпрацювати зі службою зайнятості, бо це великі плоди нашої діяльності — вся наша область, — продовжує Олена Кобріна. — І якби ми просто вийшли й оголосили, що запрошуємо людей на тренінг, то обмежилися б якоюсь територією невеличкою, а так виходить, що достукуємося до найвіддаленіших сіл Камінь-Каширського, Старовижівського, Іваничівського та інших районів.

Психолог-практик і волонтер ОМГО «Регіональний інститут європейського розвитку» Лариса Матисюк розповіла про майбутній новий проект — роботу з людьми, які повернулися з АТО, та їхніми близькими. Це буде певного роду клуб, де намагатимуться тих, хто у розпачі, втратив близьких, підтримувати емоційно, гуртувати, щоб люди відчули опору.

— Загалом, — зауважує Лариса Миронівна, — сьогодні психологія починає ставати сильною наукою, бо у її центрі — людина з її потребами. Нині професія психолога затребувана й актуальна, а психологія стала важливим інструментом впливу на життя людей і суспільство.

Однак, за словами фахівця, така професія не всім під силу і має свої нюанси.

— Люди приходять до психолога з різними проблемами, — продовжує Лариса Матисюк, — тому важливе вміння слухати і розуміти. Якщо молода людина не готова до цього, то не варто обирати фах психолога. Має бути внутрішнє бажання допомогти, бажання працювати з людьми. Професія має свої ризики, Це — професійно-емоційне вигоряння. Тому варто дотримуватися балансу між роботою і власним життям.

Як позбутися депресії

Важкий економічний стан у країні, невпевненість у завтрашньому дні й інші причини заганяють людей у стан депресії. Ми поцікавились у психологів кількома практичними порадами, як уникнути її.

— Весна — період, коли потрібно приділяти собі час, можливо, ви втомилися або просто не висипаєтесь, — каже Наталя Казьмірук. — Не варто заганяти себе, займіться справою, яка вам до душі, можливо, знайдіть клуб за інтересами. Більше прогулюйтеся, спілкуйтеся з природою, малими дітьми, тваринами. Йдете з дому на роботу — порадійте тому, що є навколо: небу, брунькам, які розпускаються, співу пташок. Потрібно відмовлятися від звички занурюватись у негатив, у свою проблему, бо з будь-якої ситуації є як мінімум три виходи. Коли тобі погано, знайди того, кому ще гірше, та допоможи йому.

— Подивіться на своє життя зі сторони, — продовжує Олена Кобріна, — от якби ще рік прожити в такому стані: хочеться щось міняти чи ні. Ви можете просто залишити все так, як є. Але можете почати щось змінювати не раптово, а покроково — це простіше, набагато легше. Проте все одно той, хто робить перший крок, той дійде до своєї мети, а хто не почне — точно нікуди не дійде. Немає роботи, значить, у цей час я можу сісти подумати, може, зайнятися чимось іншим, про що мріяв завжди, але за щоденними клопотами й роботою з ранку до вечора просто не вистачало часу. У стосунках так само: якщо завершились одні, то це не означає, що кохання пропало. Зробіть висновок: чому ця людина не підійшла, що мені потрібно змінити в собі, яка людина іншої категорії потрібна поруч.

Loading...