«Самопоміч» показує лучанам шляхи економії коштів за теплопостачання

Активісти громадського обєднання «Самопоміч» у Луцьку презентували перший етап проекту «Енергоощадне місто».

Джерело: Відомості

Активісти громадського об’єднання «Самопоміч» у Луцьку презентували перший етап проекту «Енергоощадне місто». Його мета - інформувати лучан про можливості обліку тепла в багатоквартирних будинках та покращення надання послуг з теплопостачання.

Як розповів депутат Луцької міської ради, член ініціативної групи ГО «Самопоміч» Олександр Плісецький, тему проекту вибрали невипадково. Адже на часі чергове зростання тарифів, що суттєво вдарить по гаманці громадян. А для багатьох, зважаючи на мізерні зарплати та пенсії, розрахуватися за комунпослуги стане неможливим.  

- У суспільстві відчувається боязнь перед завтрашнім днем, тому що тарифи ростуть, - зауважив Олександр Плісецький. - Ми намагаємося поінформувати населення про можливості заощадити, а відтак платити менше. Створили консультаційний центр, який буде надавати інформацію, рекомендації щодо варіантів енергоощадності.

Громадський активіст, керівник ініціативної групи ГО «Самопоміч» в Луцьку Юлія Вусенко додала, що ідеологія «Самопомочі» - допомагати тим, хто цього потребує сьогодні.

- Щоб попередити соціальний вибух в країні, ми об’єднуємо людей навколо загальної проблеми і шукаємо разом можливість її вирішення, - наголосила Юлія Вусенко. - Ми як платформа, яка може об’єднувати різні громадські організації, експертне середовище, постачальників тих чи інших послуг, споживачів, запрошуємо усіх до співпраці, будемо раді почути ваші зауваження. Хочеться спонукати владу всіляко моніторити питання тарифів і допомагати мешканцям міста не опинитися в критичній ситуації, коли отримають нові платіжки.

Під час презентації першого етапу проекту член ініціативної групи ГО «Самопоміч» Михайло Імберовський навів докази того, як реально економити на опаленні, якщо встановити лічильники. Адже поки що тільки газ та вода обліковуються у помешканнях.

- Першим етапом «Енергоощадного міста» ми вибрали теплопостачання. Чому? – пояснює активіст. - Якщо подивитися на квитанцію, то опалення займає 50-60% загального платежу. Серед країн колишнього Радянського Союзу тільки в Азербайджані та Україні плата за опалення здійснюється за 1 кв.м. Це такий собі «колгосп», в якому ми жили 70 з лишком років, де всіх зрівняли. Зрозуміло, що в будинку де входить тепло, люди більше гріються на останньому стояку менше, але платимо однаково. Цей «колгосп» треба руйнувати. Влада за нас цього робити не буде. Чому мені імпонує ідеологія «Самопомочі»? Бо пропонується не тільки визначення проблеми, а конкретний механізм вирішення. Є три шляхи, через які можна вийти на заощадження, а заощадження – це облік. Перше: встановити лічильник на під’їзд або будинок (нинішня нормативно-правова база це дозволяє). Друге: встановити індивідуальний тепловий пункт ІТП - це трохи складніша і більш модернізована установка, в якій є комп’ютер, датчики і сам механізм регулює подачу теплоносія. Третій варіант: автономне опалення, але у старих будинках його не завжди можна зробити. Ми готові їхати на будинкові збори, розказувати, пояснювати.

Михайло Імберовський навів приклад свого будинку, де вже шість років стоїть лічильник. Так, з жовтня по січень у квартирі площею 67 м2 було оплачено 1197 грн за опалення, а в будинку без лічильника за таку ж квартиру за опалення сплатили 1840 грн. Отож, коли є прилад обліку, економія в грошах - 35%. В січні, зокрема, було заплачено 605 грн у квартирі без лічильника і 230 грн у квартирі з лічильником.

Конкретніше про економію за умови встановлення лічильників на тепло розповів головний інженер ДКП «Луцьктепло» Володимир Біньковський.

- «Луцьктепло» як теплопостачальна організація зацікавлена в цьому проекті, - наголосив головний інженер. - Встановлення одного лічильника не є панацеєю, але людина сплачуватиме вже за фактично використану теплову енергію. Ми як державна структура не маємо можливості допомогти встановити ці прилади обліку. Хоча міська рада налагодила співпрацю з Європейським банком реконструкції та розвитку, який виділяє кредитні кошти на модернізацію системи теплопостачання, й зокрема передбачено встановлення ІТП у 200-250–ти будинках на 33-му на 40-му кварталах. Але це, швидше, буде у 2016-му році.

На сьогодні, за словами Володимира Григоровича, по Луцьку встановлено 155 будинкових лічильників і 38 в окремих під’їздах. Відповідно там середня вартість опалення одного метра квадратного – 6 грн, тоді як у будинках, де централізоване опалення і нема лічильників, плата становить 9,62 грн за кВ.м.

- Зараз створюються ОСББ (обєднання співвласників багатоквартирних будинків), для яких діє програма підтримки, - пояснив інженер. - Вони беруть кредитні кошти і встановлюють прилади обліку із погодним регулюванням (ІТП) – це дає можливість більш якісно регулювати теплоспоживання.

До прикладу, так вчинили мешканці по Відродження, 22. Крім ІТП, вони ще й за кредитні кошти утеплили будинок, поміняли зовнішній фасад, вікна. Адже найбільша тепловтрата йде не в мережах, а в самому будинку.

- Там за цей опалювальний сезон вийшло більше як на 50% економії, - продовжив Володимир Григорович. -  В цьому будинку плата за тепло за один м2 становить 3-3,40 грн.

Якщо ІТП дорого, то будинковий лічильник – під силу мешканцям. У «Луцьктепло» зробили певні підрахунки. Якщо лічильник вартує на будинок 35-40 тисяч грн., то приблизно з кожної квартири доведеться зібрати по 400-500 грн. Можна поставити й на під’їзд, але хоч він і дешевший (15-25 тисяч), та з кожної квартири буде по тисячі грн..

За словами Володимира Біньковського, лічильник окуповується за два з половиною місяці.

Отож громадське обєднання «Самопоміч» запрошує усіх, хто зацікавився темою, до консультаційного центру, де спеціалісти нададуть роз’яснення, підкажуть шляхи економії у кожному окремому випадку.

Наступною темою спілкування із громадськістю буде проблема отримання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.

Loading...