За останні роки підвищилась якість діагностики серцевих вад у новонароджених

Патологію серця у дуже багатьох випадках підтверджують на 21–22 тижні вагітності.

Автор: Олена СТЕПАНЧЕНКО / Джерело: Відомості

Про це розповіла доктор медичних наук, професор, завідувач відділення акушерських проблем екстрагенітальної патології Інституту педіатрії, акушерства і гінекології Юлія Давидова. За її словами, вади, які раніше не можна було підтвердити, сьогодні за допомогою УЗД та МРТ інституту серцево-судинної хірургії можливо підтвердити на дуже високому рівні.

— Чому це важливо? — зауважує лікар. — Бо існують критичні вади, які треба оперувати через півтори години після народження. У нас склалася співпраця з інститутом серцево-судинної хірургії. Тобто, коли у нас народжується дитина, машина вже чекає і перевозить, її оперують протягом першої години. У кожному окремому випадку треба складати індивідуальний план ведення вагітності, якщо в дитини виявлена вроджена вада серця, не треба абсолютно всім радити переривання. Важливо запідозрити й підтвердити на високому експертному рівні. Тоді кардіохірург оцінює, чи можна прооперувати і яким чином. На сьогодні не так багато вад, які неможливо прооперувати.

За її словами, перший скринінг (УЗД) роблять у 11–13 тижнів, другий — у 17–19. А патологію серця у дуже багатьох випадках підтверджують на 21–22 тижні вагітності. Тому, якщо є якась підозра на патологію, додаткове ультразвукове дослідження роблять саме на 21-му тижні.

Часто, каже професор, якщо порушення ритму серця, аневризми не були діагностовані, бо ніяк себе клінічно не проявляли, вони можуть стати причиною раптової смерті у підлітковому чи дорослому віці.

— Ми сьогодні з інститутом серцево-судинної хірургії хочемо запровадити систему скринінгу —проходження ехокардіограми підлітками у школах — задля того, аби оцінити існування чи відсутність вади, — продовжує Юлія Давидова. — В Європі роблять такі скринінги, й уже на підлітковому етапі вони знають, хто може бути призваний в армію, а хто — ні.

Loading...