На Київщині знайшли класичну чуму свиней

На Київщині знайшли класичну чуму свиней

У Київській області виявлено РНК вірусу класичної чуми свиней, передає прес-служба Державної ветеринарної і фітосанітарної служби України.

Джерело: Відомості

Зазначається, що відповідно до плану протиепізоотичних заходів, проби від всіх добутих диких кабанів направляються для дослідження на африканську та класичну чуму свиней.

«29 грудня 2014 року до Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (далі — ДНДІЛДВСЕ) було направлено матеріал від 98 голів диких кабанів, відстріляних на території Київської області», — йдеться у повідомленні.

Відповідно звіту про результат дослідження сироваток крові в ДНДІЛДВСЕ від 6 січня 2015 р. № 005636 п.м./14 виявлено РНК вірусу класичної чуми свиней від 3 голів із 5 відстріляних 21 грудня 2014 р. в МСК Кампа 2 (с. Мирча Бородянського району) та 1 голови з МРПП Здвижівська пуща (с. Луб’янка Бородянського району), відстріляної 14 грудня 2014 р.

Повідомляється, що ситуація знаходиться під кваліфікованим контролем головного управління ветеринарної медицини в Київській області та Держветфітослужби України.

Класична чума свиней — висококонтагіозне інфекційне захворювання, що викликається вірусом з різним ступенем вірулентності й відповідно до цього може перебігати у надгострій, гострій, хронічній та безсимптомній формах. Характеризується ураженням кровоносної та кровотворної систем, крупозним запаленням легень, крупозно-дифтерійним запаленням товстого відділу кишечнику. Найчутливіші до вірусу домашні й дикі свині різного віку. З лабораторних тварин виявлено розмноження вірусу у кролів. 

Loading...