Ліки в Україні подорожчали наполовину

Ліки в Україні подорожчали наполовину

Мусій не виключив, що з корегуванням економічної ситуації ліки з часом можуть подешевшати.

Джерело: Відомості

Ліки в Україні протягом останнього часу здорожчали приблизно на 50%. Це стало наслідком різких валютних коливань, нестабільної політичної ситуації і запровадження 7% ПДВ на імпорт ліків. Про це під час круглого столу сказав міністр охорони здоров’я України Олег Мусій, передає УНН.

«По зростанню курсу валют маємо здороження ліків на 40%. Плюс зіграло роль у ціні введення 7% ПДВ на імпорт ліків. Загалом маємо здороження медикаментів на 50%», — сказав Мусій.

Міністр підкреслив, що МОЗ має суттєві проблеми із закупівлею ліків для потреб хворих людей у необхідних об’ємах. Для вирішення цієї проблеми МОЗ буде запроваджувати нову політику державних закупівель, зокрема викорінювати корупційні схеми та відкати.

«На цьому ми мали намір зекономити до 40% коштів і це було реально. Однак курс долара і введення 7% ПДВ не дозволили реалізуватися цим планам. Тому сьогодні ми можемо закуповувати ту кількість ліків, яка була і минулого року», — зауважив він.

Мусій не виключив, що з корегуванням економічної ситуації ліки з часом можуть подешевшати.

«Ми бачимо, що курс долара за день знизився більше ніж на гривню і зупинився на позначці 11,30, а не 13,40. Відповідно, якщо курс долара зменшиться до 9 грн чи 8 грн, то ціна ліків також зменшиться. Все буде залежати від курсу долара і економічної ситуації, а також політичної ситуації, яка завжди впливає на економічну», — зауважив міністр.

Loading...