Медична реформа Януковича перетворилася на відбирання приміщень у лікарнях

На практиці це звелося до відбирання у комунальних і державних медзакладів їхніх приміщень.

Джерело: Відомості

Медична реформа, що стартувала два роки тому, звелася до масового закриття поліклінік і лікарень та скорочення медичного персоналу. Про це йдеться у статті на порталі «Ділова столиця».

На практиці це звелося до відбирання у комунальних і державних медзакладів їхніх приміщень.

На базі ліквідованих закладів створюються центри первинної медико-санітарної допомоги, де повинні працювати сімейні лікарі. Їм відводяться два-три кабінети у дальньому крилі будівлі, а решта приміщень здаються в оренду комерційним структурам.

Наприклад, у селі Борки Зміївського району Харківської області на базі лікарні, яка раніше займала двоповерхову будівлю, створили фельдшерсько-акушерський пункт на шість койко-місць, а на звільненій площі на умовах оренди розмістився приватний лікувально-діагностичний центр, який обслуговує пацієнтів за гроші. Консультація лікаря-кардіолога коштує 100 грн., ЕКГ – 50 грн., УЗД органів черевної порожнини – 120 грн. і т.д. Безкоштовним залишається лише візит до сімейного лікаря, який у випадку необхідності посилає пацієнта у найближчу лікарню за чотири години їзди на автобусі.

А от лікарня у Кореїзі, одна з кращих на південному узбережжі Криму, була реорганізована в амбулаторію, а чотири корпуси і частина її території були передані приватним структурам у якості плати за ремонт. Ця лікарня займала понад півгектара дорогої прибережної землі.

Так само на амбулаторію була перетворена лікарня в Алупці, яка займала два гектари землі. Жителям 22 населених пунктів, які раніше обслуговувалися в міській лікарні Алупки, пропонується їздити за медичною допомогою в Ялту.

За даними Вільної профспілки медичних працівників України, в країні за час дії реформи було ліквідовано 300 медзакладів. Зокрема, у Києві було закрито 20 лікувальних закладів і звільнено 1,6 тис медпрацівників.

Медреформа Януковича повинна була початися з двох районів Києва і трьох областей – Вінницької, Дніпропетровської і Донецької, а після 2014 року поширитися на всю Україну.

Після зміни влади Верховна Рада у лютому ввела безстроковий мораторій на ліквідацію і реорганізацію закладів охорони здоров’я державної і комунальної форм власності.

Loading...