Щоби діти не хворіли, їх потрібно загартовувати

«Відомості» поспілкувались із сімейним лікарем амбулаторії загальної практики — сімейної медицини № 2 міста Луцька Людмилою Шевчук і спробували з’ясувати, з чим пов’язана хворобливість малят і як їй запобігти.

Автор: Ольга УРИНА / Джерело: Відомості

Мами всієї планети стурбовані, чому їхні малюки часто хворіють. Буває, що застуда, нежить і ще якісь болячки одна за одною атакують ще не сформований дитячий організм. «Відомості» поспілкувались із сімейним лікарем амбулаторії загальної практики — сімейної медицини № 2 міста Луцька Людмилою Шевчук і спробували з’ясувати, з чим пов’язана хворобливість малят і як їй запобігти.

— На які недуги найчастіше зараз хворіють діти?

— Традиційно найпоширенішими є застудні захворювання, зокрема групи ГРВІ. До них належить грип, парагрип, аденовірусна, риновірусна, ентеровірусна інфекції. В разі ускладнення вірусних інфекцій розвиваються бронхіти, ларингіти, ангіни, отити, синусити. Якщо вчасно не проводиться лікування, то може виникнути навіть пневмонія.

Ці недуги найбільш притаманні дітям дошкільного віку. Немовлят, окрім ГРВІ, турбують ще дисбактеріози, функціональні порушення органів травлення, неврологічні хвороби.

— Що сприяє такій поширеності застудних захворювань?

— Передусім — низький імунітет, до якого додається вірусна інфекція, через що маля й занедужує. Примітно, що дітки, які на грудному вигодовуванні, хворіють рідше за тих, кого годують сумішами. Імунітет понижується і на фоні прорізування зубів. Звісно, роль відіграє і сезонність.

Значний вплив на імунітет дитини мають і стреси, які вона переживає. Скажімо, часто дошкільнята не дуже хочуть відвідувати садочок, вони постійно скиглять і невдоволені, батьки за це на них сваряться, і в результаті малюки хворіють.

— Якими профілактичними заходами можна вберегти малечу від постійних захворювань?

— Організм дитини здатен сам успішно протистояти різноманітним інфекціям завдяки природному захисту — імунній системі. Завдання ж батьків — робити все, щоб ця система працювала справно. А для цього достатньо дотримуватися дуже простих рекомендацій. Щоб малюк менше хворів, спочатку зверніть увагу на харчування: воно має бути раціональним. У раціоні повинні бути фрукти, овочі, кисломолочні продукти, м’ясо.

Неодмінно влаштовуйте для малечі різні поїздки на природу, прогулянки в лісі, щоб подихати чистим повітрям. Улітку необхідно навідуватися на річку чи озеро, якщо є можливість — на море. Діти, які почуваються потрібними та щасливими, хворіють рідше, тож важливо виділяти достатньо часу на спільні розваги.

Також для профілактики можна попити полівітаміни, але робити це потрібно систематично і протягом тривалого часу — два-три місяці. Найкраще давати їх дитині в осінньо-зимовий і зимово-весняний періоди.

Дуже важливо загартовувати дітвору: це чи не найкращий засіб для вироблення міцного імунітету.

— Про які саме методи загартування йдеться?

— З трирічного віку діткам можна робити ванночки для ніг із прохолодною водою. Наберіть у ванну чи мисочку трохи води, і нехай малеча кілька хвилин там поплюскається. Так, почати можна з температури близько 35 градусів і щоразу її потроху зменшувати. Для найменшеньких корисні повітряні ванни. Маля потрібно повністю роздягнути і дати 10–15 хвилин полежати голяка при кімнатній температурі. Є норми щодо кімнатної температури: вона має бути в межах +22…+23 градусів за Цельсієм, не більше. В тій кімнаті, де купаєте, повинно бути дещо тепліше — +25…+26. Бо якщо постійно тримати дитину в теплоті, а потім вийти на вулицю, то вона може захворіти через різкий перепад температури.

Обов’язковими є щоденні тривалі прогулянки на свіжому повітрі. З немовлятами до місяця можна гуляти надворі при температурі не нижче -5 градусів, до двох місяців — не нижче -10, до трьох місяців — не нижче -15. Якщо йде сніг чи дощ, прогулянки дитині все одно потрібні: візочок із малюком можна поставити на балкон чи веранду тощо.

Потрібно пам’ятати й про те, що не варто маля на прогулянку вбирати, як капустину. Рекомендуємо надягнути на нього на один шар одягу більше, ніж вдягає на вулицю дорослий. Скажімо, якщо мама йде надвір у теплій куртці й одному светрі, то на дитину краще надіти дві кофтинки та верхній одяг.

Раніше батьки перевіряли, чи достатньо тепло маляті, доторкнувшись до носика: якщо той був холодний, вдягали тепліше. Проте нині цей метод уже не використовуємо: спеціалісти зійшлися на думці, що і носики, і ручки можуть бути злегка холодними, головне, щоб теплою лишалася шийка.

Для трохи старшої дітвори дуже важливо, щоб одяг був комфортним і не заважав рухатися. Пам’ятайте: не можна дитині зав’язувати рот шарфом.

Loading...