Як пом’якшити шкіру стоп і позбутися тріщин на п’ятах

Як пом’якшити шкіру стоп і позбутися тріщин на п’ятах

Тріщини на п’ятах з’являються при надмірній сухості шкіри, коли знижується її еластичність.

Джерело: Відомості

Тріщини на п’ятах з’являються при надмірній сухості шкіри, коли знижується її еластичність. Тріщини часто спостерігаються у людей, які страждають шкірними захворюваннями, неполадками в ендокринній системі, вони можуть бути симптомами авітамінозу, діабету і гастриту. Провокуючим фактором появи тріщин на п'ятах служить носіння синтетичних шкарпеток і незручного взуття.

Існує кілька способів позбавлення від тріщин на п'ятах. Всі вони доступні і абсолютно нешкідливі. Визначити, який варіант підходить саме вам, можна лише випробувавши рецепт на собі.

Вазелін

Основними засобами для лікування тріщин на п'ятах є препарати на вазеліні. Чистий вазелін також дуже добре пом'якшує і сприяє зволоженню шкіри. Для початку розпарюють ноги в гарячій воді з невеликою кількістю борної кислоти (1 чайна ложка на склянку води), і потім наносять шар вазеліну на тріщини, після чого накладають пластир і залишають його на всю ніч. Процедура повторюється щодня до тих пір, поки тріщини не зникнуть зовсім.

Бджолиний віск

Існує і такий спосіб лікування тріщин п'ят: розігрівають бджолиний віск, парафін і саліцилову кислоту в рівних частинах, і за допомогою ватного тампона наносять суміш на п'яту. Дають їй підсохнути і, таким же чином, наносять ще 2-3 шари. Підсохлу плівку закріплюють за допомогою бинтовою пов'язки. Через добу роблять мильно-содову ванночку, знімають плівку і обробляють п'яту пемзою. Повторюють процедуру кілька разів.

Взагалі при лікуванні шкіри п'ят віддають перевагу кремам, що містить бджолиний прополіс або вітаміни А і F. Без лікування на основі тріщин може початися грибкове захворювання ніг. Щоб уникнути цього, потрібно користуватися протигрибковими мазями, регулярно змащуючи ними тріщинки.

Мед

Мед також добре виліковує глибокі тріщини п'яти - нанесіть на шматочок бавовняної тканини трохи меду і прикладіть на тріщини. Можна залишити медовий компрес на ніч, закріпивши його бинтом, а вранці обмити п'яти теплою водою, змастити зволожуючою дитячою олією і накласти звичайний лейкопластир, щоб утримати вологу на шкірі.

Ванни з крохмалем

Сприяють розм'якшенню загрубілої шкіри стоп. Для приготування такої ванни потрібно розчинити 1 столову ложку картопляного крохмалю в 1 літрі теплої води. Ванночку краще робити перед сном, тримаючи ноги у воді близько півгодини, додаючи у міру необхідності теплу воду. Після ванночки ноги потрібно обережно промокнути рушником і змастити кремом. Щоб тріщини на п'ятах зникли назавжди, таку процедуру потрібно проводити щодня.

Ванни з відварами трав

М'яко загоюють тріщинки і служать антисептиком. Трави можна брати різні, разом чи окремо. Наприклад, шавлія, ромашка, череда, календула, звіробій, кора дуба. Для приготування ванни траву потрібно заварити так, як написано на її упаковці, і остудити. Для досягнення кращого ефекту у ванночку рекомендується додавати 2 столові ложки 9%-оцту. Ноги потрібно тримати у ванночці 10 хвилин, після чого акуратно промокнути їх і змастити кремом.

Компрес з рослинними оліями

Також шкіру на п'ятах можна зробити ніжною і гладенькою, якщо щодня після теплих водних процедур втирати в тріщини п'ят трохи теплої оливкової олії. Час від часу добре робити сильний масаж з жирним кремом - розігрівають трохи крему, і розминаючими рухами масажують п'яти. Такий масаж підсилить кровообіг у ступнях і загоєння тріщин п'яти.

Краще всього використовувати натуральну оливкову олію, але можна і будь-яку рослинну. Потрібно просочити олією бавовняні шкарпетки, надіти їх і загорнути ноги в плівку. Через 2-4 години компрес зняти, обмити ноги теплою водою і витерти рушником.

Рослинні пов'язки

Мають хорошу пом'якшувальну дію, і крім цього, живлять шкіру корисними речовинами. Для виготовлення пов'язки зазвичай використовується кашка ріпчастої цибулі, пом'ятий капустяний лист, змащений медом і посипаний борошном, суміш їх соку, цибулі, алое, риб'ячого жиру і муки. Краще робити пов'язки на всю ніч, надівши зверху тонкі шкарпетки і обвернувши ноги плівкою. Після зняття пов'язки сполоснути ноги, дати їм підсохнути і змастити їх кремом. 

Loading...