Методи профілактики запорів: як зберегти нормальний стілець?

Методи профілактики запорів: як зберегти нормальний стілець?

Існують прості методи профілактики, які допомагають значно скоротити ризики тих чи інших порушень.

Джерело: Відомості

Лікарі люблять говорити: "найкраще лікування - це профілактика." Багато людей згадують про своє здоров'я лише, коли воно вже дає про себе знати усіма доступними способами. Коли терпіти стає не під силу, починаються походи по лікарях, прийоми таблеток, пошуки додаткових методів, які допомогли б швидше позбутися «болячки».

При цьому існують прості методи профілактики, які допомагають значно скоротити ризики тих чи інших порушень. Дотримуючись деяких рекомендацій, ви зможете забезпечити нормальну роботу кишечника і регулярний стілець.

Який стілець - нормальний?

Перш ніж говорити про те, як уникнути запорів, слід розібратися, що можна вважати нормою.

А норма вельми варіабельна. У деяких людей стілець регулярно буває раз в день, а у інших - 3-4 рази в тиждень. Наприклад, якщо у вас дефекації завжди були через день - це не є порушенням. Головне, щоб вони не стали рідше. Якщо ж стілець, наприклад, був щодня, а став 3 рази в тиждень - як мінімум, варто насторожитися.

Запори - проблема, досить поширена серед жителів розвинених країн. Вони можуть бути пов'язані з різними захворюваннями, але все ж в більшості випадків стають наслідком неправильного харчування і способу життя. А значить, їх можна запобігти, дотримуючись деяких нехитрих рекомендацій.

Як уникнути запорів? 9 порад.

Дотримуйтеся режиму харчування. Їжте 4-5 разів у день приблизно в один і той же час. Кожен прийом їжі стимулює скорочення стінки кишечника. Якщо ви їсте всього раз в день, то й стимуляція відбувається лише одноразово. Просування калу по кишці уповільнюється. А якщо ви приймаєте їжу завжди в різний час, як попало, то кишечник просто «не знає», коли йому потрібно починати працювати.

Їжте більше клітковини. Харчові волокна полегшують просування калу по кишці, вони забезпечать регулярний стілець. Клітковина міститься в овочах, фруктах, горіхах, злаках, висівках.

Не їжте відразу занадто багато клітковини! Не забувайте: все добре в міру! Якщо ви відразу почнете їсти дуже багато продуктів, багатих харчовими волокнами, то вони можуть привести до підвищеного газоутворення і здуття живота, діареї.

Пийте більше води. Для нормальної роботи кишечника необхідно споживати приблизно 1,5-2 літри або 8-10 склянок рідини на добу. Коли в організмі не вистачає води, кал стає дуже щільним, з труднощами проходить по кишечнику.

Не ігноруйте бажання відвідати туалет. Чим довше ви терпите, тим щільніше стане кал, складнішою буде дефекація.

Під час дефекації вам повинно бути комфортно. І це теж грає не останню роль. Якщо ви не можете нормально всістися на унітазі, боїтеся, що хтось зайде, бо двері в кабінці зламані і не закриваються, поспішаєте і нервуєте - все це може ускладнювати відходження стільця.

Уникайте стресів. Ця рекомендація універсальна проти більшості хвороб. Хронічний стрес не приносить користі ні одному органу, в тому числі кишечнику.

Ведіть активний спосіб життя. Фізичні навантаження також корисні для всього організму. Вони благотворно впливають і на роботу кишечника.

Тримайте в аптечці про всяк випадок легке проносне. Воно допоможе швидко впоратися з виниклими порушеннями стільця. Добре підходить препарат Мікролакс® - він починає діяти швидко, відрізняється високою ефективністю і безпекою. Беріть його з собою, коли вирушаєте в далеку дорогу - під час подорожей багатьох людей турбують запори або діарея.

Що робити, якщо проблема зі стільцем виникла і зберігається, незважаючи на застосування проносного? Це вже привід звернутися до лікаря. Найчастіше нічого страшного в цьому немає. Але іноді запор може бути симптомом серйозного захворювання. В такому випадку краще почати лікування якомога раніше.

Loading...