Створено корисний для здоров’я і смачний шоколад без жирів

Створено корисний для здоров’я і смачний шоколад без жирів

Дослідники з Темпльського університету (Великобританія) розробили новий метод приготування шоколаду з низьким вмістом жирів.

Джерело: Відомості

Для цього вони використали електричне поле, яке наклали вздовж напрямку потоку рідкого шоколаду, пише Ru.Delfi з посиланням на журнал Proceedings of the National Academy of Sciences.

Одна з основних проблем отримання шоколаду з низьким вмістом жирів полягає в тому, що зменшення жирності призводить до збільшення в’язкості і засмічення трубопроводів фабричного конвеєра. Учені вирішили обійти цю перешкоду за допомогою електричного поля, яке змушує тверді частинки какао групуватися в короткі ланцюжки, сфероїди й інші обтічні форми.

Такий підхід дозволяє зменшити в’язкість рідкого шоколаду, а також знизити мінімальну кількість жирів, необхідну для підтримки нормальної швидкості потоку.

Розплавлений шоколад являє собою суспензію з какао, цукру, молока, зважених в рідкому какао-маслі. Вона характеризується двома основними параметрами: максимальною щільностю, при якій втрачається плинність, і характеристичною в’язкістю частинок. Остання показує внесок речовини, що входить до складу розчину, в загальну в’язкість.

Експерименти показали, що електричне поле в 1600 Вольт на сантиметр знижує в’язкість шоколаду Mars на 43,5 відсотка, при цьому значно збільшується максимальна щільність. Все це дозволяє зменшити концентрацію жирів на 10 відсотків. Аналогічні результати були отримані для зразків інших виробників, що демонструє широку застосовність методу.

Вчені сподіваються, що їхній метод дозволить виробляти нежирний шоколад, який буде смачнішим і при цьому здійснюватиме менше негативного впливу на серцево-судинну систему людини.

Loading...