Виявлено простий спосіб лікування раку підшлункової

Виявлено простий спосіб лікування раку підшлункової

Дослідники з міста Тулуза (Франція) виявили, що прогресування раку підшлункової залози може бути повністю зупинено блокуванням певного ферменту в організмі.

Джерело: Відомості

Як повідомляє агентство «Азертадж» з посиланням на видання Sciencesetavenir, це один з найбільш смертоносних видів раку: щороку тільки у Франції 12 000 осіб помирають від раку підшлункової залози, у той час як 13 000 нових випадків реєструються щорічно. Світова статистика також вражає — понад 250 000 людей вмирають щорічно від раку підшлункової залози.

Виживання протягом 5 років дуже низька: лише 20%, якщо захворювання діагностоване досить рано (рак підшлункової залози дуже часто плутають з хронічним панкреатитом), і якщо пацієнт пройшов через курс хіміотерапії. На думку деяких експертів, в 2020 році, рак підшлункової залози здатний навіть піднятися в онкологічному рейтингу так, щоб стати другою провідною причиною смертності від раку в Європі.

Проте надія з’явилася: недавно команда вчених з Тулузи виявила спосіб запобігти поширенню ракових клітин в контексті раку підшлункової залози. Секрет? Блокувати активність ферменту цитидиндезамінази (CDA) — природного ферменту, залученого в процес розвитку клітин, повідомили автори відкриття на Всесвітньому конгресі онкології в Тулузі (Toulouse Onco Week).

Це відкриття було зроблене випадково, за словами доктора П’єра Корделье, директора з досліджень Inserm в онкологічному центрі Тулузи (CTRC). «Після блокування ферменту цитидиндезамінази, ми виявили, що поширення ракових клітин сильно знижується, причому без хіміотерапії, — розповів він. — Ми не очікували цього взагалі. Вважалося, що видалення CDA тільки допомагає процесу хіміотерапії. Але абсолютно несподівано виявилося, що відсутність ферменту цитидиндезамінази зупиняє прогресування пухлини!».

Це чудова новина, яка повинна сприяти розвитку нових методів лікування раку підшлункової залози. Проте, потрібно чекати ще 5-10 років поки вони стануть доступні широкому колу людей, вважає доктор Корделье.

Loading...