Американські хірурги здійснили унікальну операцію по повній пересадці обличчя

Американські хірурги здійснили унікальну операцію по повній пересадці обличчя

Пацієнтом бригади, що складається з 150 хірургів, став 41-річний пожежник-доброволець з Міссісіпі Патрік Хардисон.

Джерело: Відомості

Тепер пацієнт може моргати і спати з закритими очима, що зможе уберегти його від повної сліпоти, що раніше вважалося неминучим.

Медики з США повідомили про успіх проведеної унікальної операції по масштабній пересадці донорського обличчя потерпілому у вогні пожежному добровольцю з Міссісіпі. За словами хірургів, вони буквально зняли обличчя з загиблої людини і наділи його на голову реципієнту, «як маску Бетмена».

 Як повідомляє Reuters, 26-годинна операція пройшла в лікарні Нью-Йорка в серпні поточного року. Напередодні її деталі і результат оприлюднили фахівці Медичного центру Лангон при Університеті Нью-Йорка. Пацієнтом бригади, що складається з 150 хірургів, став 41-річний пожежник-доброволець з Міссісіпі Патрік Хардисон. У 2001 році він сильно обгорів у вогні при пожежі в місті Сенатобія. Тепер він живе з обличчям 26-річного любителя BMX-спорту з Брукліна Девіда Роудбаха, смерть мозку якого лікарі констатували після потрапляння в аварію за участю його велосипеда. Дозвіл на трансплантацію хірургам дала мати загиблого спортсмена.

За словами керівника групи медиків, які здійснили операцію, пластичного хірурга Едуардо Родрігеса, тепер його пацієнт може моргати і спати з закритими очима, що зможе уберегти його від повної сліпоти, що раніше вважалося неминучим. Операція проходила синхронно: на одному столі знаходився реципієнт Хардисон, на столі поруч - донор Роудбах. Спершу донору провели розріз шкіри на задній частині голови. Потім шкіру зняли, після чого наділи на донора, «як маску Бетмена». «Все має бути розташоване ідеально», - додав пластичний хірург.

 

Вартість операції склала близько мільйона доларів. Команда хірургів перед тим, як отримати право на неї, пройшла рік інтенсивних тренувань. Успіх проведеної операції лікарі оцінили досить незвичайним способом. «Хардисон зайшов за покупками в магазин одягу, і ніхто не подивився на нього вдруге», - пояснило інформагентство.

Loading...