Як зберегти здоров’я нирок

Як зберегти здоров’я нирок

Щоб зберегти здоров’я нирок, необхідно внести певні корективи в свій раціон харчування.

Джерело: Відомості

Що люблять нирки?
Нирки люблять сухе тепле повітря. При підвищеній температурі розширюються кровоносні судини, поліпшується кровопостачання, в таких умовах людина починає інтенсивно пітніти. Відповідно з потом виводяться деякі шкідливі речовини. Наприклад, кінцеві продукти азотистого обміну в організмі. Таким чином навантаження на нирки знижується. Ниркові кліматологічні курорти — це місцевості з жарким та сухим кліматом, ідеальне середовище, де людина багато пітніє. Для нирок дуже корисно паритися. Особливо здорово відвідати суху парну — сауну.

Здорові нирки люблять, досить велику кількість води. Якщо немає набряків (прихованих або явних), немає ниркової або серцевої недостатності людина повинна випивати не менше двох літрів. Зайву воду нирки без зусиль виведуть із сечею разом із усіма шкідливими речовинами. Така умова харчування необхідна. Адже через недостатність рідини в організмі ниркам доводиться економити: утворювати менше сечі, сильно концентрувати її, що створює додаткове навантаження.

Нирки люблять чисту воду. Якщо вода забруднена, то їм доводиться фільтрувати шкідливі речовини, які містяться у ній. Це знову-таки зайве навантаження. Так що треба вживати чисту воду або очищувати її.

Нирки люблять продукти та лікарські рослини, які мають легку сечогінну та дезінфікувальну дію. Це — кавун, огірки, петрушка, кріп, селера, шипшина, березовий сік, суниця, суничний лист та інші.

Нирки люблять горизонтальне положення тіла. При цьому поліпшується кровопостачання. Це треба враховувати, якщо з нирками не все гаразд. Тому, хто має проблеми з нирками, треба більше лежати. Бажаний денний відпочинок у горизонтальному положенні.

Що не люблять нирки?

Нирки не люблять холод. Загроза криється у холодних та вологих поверхнях. Не можна сидіти на камені чи сирій землі. До речі, з цієї причини захворювання нирок часто виникають у туристів, альпіністів, рибалок, які ночують в холодних умовах. Небезпечно довго перебувати в холодній воді. Перед і після купанням треба розігріватися, щоб нирки не встигли переохолодитися. Ризиковано, а у літньому віці особливо, в холодну пору року носити модні короткі куртки, жінкам — ходити в легких спідницях із тонкими колготками. Краще теплі штани.

Нирки не люблять великої кількості солі в раціоні. Адже їм доводиться зайву сіль виводити. Краще їжу недосолювати.

Нирки не люблять білкової тваринної їжі. Адже білки не розщеплюються до вуглекислого газу і води, як вуглеводи і жири. Зайві білки розщеплюються з утворенням кінцевих продуктів азотистого розпаду: креатиніну, сечовини, сечової кислоти, які шкодять організму та повинні виводитися нирками. Тому модні зараз білкові дієти для схуднення — це просто удар по нирках. І це одна з причин, чому не варто зловживати м’ясними продуктами.

Нирки не люблять зловживання алкоголем. Якщо з ними не все в порядку — обережніше. До речі, в осіб, які зловживають спиртним, значно частіше буває рак сечового міхура.

На нирки погано діють хронічні вогнища інфекції. Тому що вони дають постійну, нехай і невелику інтоксикацію. Крім того, мікроби з цих вогнищ можуть потрапляти в кров, а потім в нирки і викликати запальні захворювання. Стрептококові інфекції — ангіни, хронічні тонзиліти, карієс — можуть стати причиною важкого захворювання нирок. Тому ці хвороби треба лікувати.

Таким чином, знаючи, що для нирок корисно, а що шкідливо, можна зберегти їх в пристойному стані, незважаючи на не найкращі умови нашого сучасного життя.

 

Loading...