Вчені назвали топ-5 психологічних причин переїдання

Вчені назвали топ-5 психологічних причин переїдання

Давно і безуспішно намагаєтеся скинути зайві кіло? Експерти нарешті виявили реальні причини масового ожиріння.

Джерело: Відомості

«Надокучила зайва вага, страждаєте від постійного бажання щось з’їсти, але вперто переконані, що вся річ у шкідливих звичках, надмірному навантаженні або ж нерегулярному харчуванні? Що ж, приготуйтеся до несподіванки, адже насправді причина не лише в цьому», – повідомляє американське видання Daily Mail.

Постійні стреси, напружена атмосфера вдома чи на роботі, брак мінімальної уваги та необхідної підтримки, «хронічна» депресія – усе це призводить до так званого «емоційного» харчування, коли їжа стає чимось значно більшим, аніж просто однією з умов для виживання.

У книзі Саллі Бейкер та Ліз Хокон «Сім простих кроків, аби зупинити «емоційне» харчування» наведено низку причин, які спонукають нас до «заїдання» своїх проблем. Перелічимо деякі з них.

Брак уваги з боку батьків. Відсутність емоційного зв’язку між дитиною і батьками. Сучасні мами й тати, занурені у власні проблеми й турботи, не цікавляться життям і проблемами своїх дітей у школі, пускаючи їхнє виховання на самоплин.

Надто суворе виховання. Як зазначено у нещодавно опублікованій науковій праці психолога  Йонатана Егана,  діти, які прагнуть задовольнити потреби своїх батьків, заслужити їхню похвалу чи схвалення, які відчувають свою мізерність, бояться зробити помилку та бути покараними, мають більшу схильність до «емоційного» харчування, аніж ті, кому батьки дозволяють робити практично все.

Невпевненість у власних силах. Ви спробували майже всі методи для схуднення, але відсутність видимого результату вбиває вашу впевненість та переконує у тому, що нічого не вийде. У пошуку різноманітних причин, які заважають вам втратити зайву вагу, ви вирішуєте змиритися зі своїм становищем, повторюючи при цьому улюблене «така моя доля».

Нав’язливі думки про їжу. Найбільша проблема тих, хто страждає на «емоційне» харчування, та, що вони постійно думають про щось смачненьке, забуваючи при цьому про речі набагато суттєвіші та більш нагальні.

Ваш шлунок не їсть. Ви, здавалось би, їсте, однак організм цього не розпізнає.
Зараз надзвичайно поширеною є тенденція до вживання їжі під час того, як ми займаємося іншими справами: дивимося телевізор, «зависаємо» в мережі, сидимо за кермом чи гуляємо. У такому випадку кількість їжі залишається неконтрольованою, що і призводить до небажаних проблем із зайвою вагою.

 

 

Loading...