Британський мандрівник вперше в історії штурмуватиме Антарктику взимку

Британський мандрівник вперше в історії штурмуватиме Антарктику взимку

Легендарний британський мандрівник сер Ранульф Файнс вирушив із Кейптауна в експедицію через Антарктику. Як зазначається, 68-річний мандрівник має намір обійтися у своїй експедиції без рятувальників.

Джерело: Відомості

Легендарний британський мандрівник сер Ранульф Файнс вирушив із Кейптауна в експедицію через Антарктику. Як зазначається, 68-річний мандрівник має намір обійтися у своїй експедиції без рятувальників, передає Корреспондент.

«Ця найхолодніша подорож в історії людства є першою спробою перетнути Антарктику взимку», — заявила заступник міністра транспорту ПАР Сіндісіве Чікунга, проводжаючи Файнса та його команду із п’яти осіб на борту південноафриканського полярного судна Агулас.

В Антарктиці Файнс висадитися через місяць. Приблизно в березні мандрівник має намір стартувати з табору Ново у бік Південного полюса. Подорож довжиною чотири тисячі кілометрів повинна зайняти в експедиції близько шести місяців.

За рекордної температури в мінус 89,2 градуса за Цельсієм, яка характерна для цієї частини нашої планети, мандрівникам не доводиться розраховувати на допомогу рятувальників, оскільки за таких температур паливо в літаках буде замерзати.

«Деякі люди скажуть, що зважитися на подібну подорож безвідповідально, не знаючи точно, що на тебе чекає. Але в такому випадку американці не висадилися б на Місяці», — заявив Файнс.

Ця експедиція готувалася кілька років. Усі її члени будуть оснащені костюмами із вмонтованими високотехнологічними обігрівачами та спеціальними дихальними апаратами. Пересуватися вони будуть на 20-тонних тракторах, що працюють на спеціальному незамерзаючому паливі і мають житлові приміщення. Велику частину часу похід буде відбуватися у повній темряві.

Під час подорожі дослідники мають намір вивчити особливості клімату на Південному полюсі.

Запланована дата завершення експедиції — 21 вересня цього року. Однак забрати мандрівників з Антарктиди зможуть лише у січні 2014 року, коли потеплішає, і кораблі зможуть пробитися крізь льоди.

Loading...