Які матеріали вибрати для самостійного виготовлення шафи-купе?

Які матеріали вибрати для самостійного виготовлення шафи-купе?

Фахівці проаналізували плюси та мінуси матеріалів, з яких виготовляють вироби.

Джерело: Відомості

Звичайно, ми не будемо стверджувати, що викладена в статті думка – понад усе. Але фахівці, що мають досить значний досвід у виготовленні шаф-купе, зробивши серйозний аналіз плюсів та мінусів матеріалів, що найчастіше використовуються, викладають на ваш розсуд суть цього аналізу. Враховувати чи ні їх думку залишається на ваш розсуд.

Наші рекомендації

Найбільш прийнятними є багатошарова фанера, OSB, ДСП чи МДФ.

1.      Багатошарова фанера є високоякісним конструкційним матеріалом, що характеризується високою міцністю та вологостійкістю. Вона має тверду поверхню, витримує великі навантаження, стійка до перепадів температури, легко обробляється та має красиву текстуру деревини.

2.      OSB. Деякі характеристики OSB (орієнтовано-стружечних) плит, що виготовляються із деревної стружки методом пресування, перевищують показники інших  деревно-плиткових матеріалів. За показниками міцності, стійкості до ушкодження комахами та до деформування вони перевищують фанеру, а ціна на них вдвічі менша.

3.      ДСП (деревно-стружкова плита) виготовлюється із деревної тирси та стружок, що просочені формальдегідними смолами для зв’язування. Ці смоли насичують повітря шкідливими парами, тому при виготовленні шафи-купе потрібно ретельно обробляти кромкою всі місця, де відкриті внутрішні частини листів.

4.   MDF/МДФ (деревоволокнисті  плити) мають середню щільність. Техніко-експлуатаційні властивості цього матеріалу близькі до техніко-експлуатаційних характеристик ДСП, але він не має шкідливих домішок, а тому більш екологічно безпечний.

Саме з цих матеріалів виготовлені різноманітні зразки шаф-купе, що вирізняються високим рівнем якості, які ви знайдете на сайті інтернет-магазину FlashNika.

Техніко-експлуатаційні характеристики небажаних матеріалів виготовлення

Не будемо підсумовувати які з матеріалів найбільш вживані,  акцентуємо увагу лише на експлуатаційних та споживчих характеристиках тих, що іноді використовуються з метою здешевлення продукції або підняття її візуальної цінності.

1.      ГКЛ (гіпсо-картонні листи). Це плити, зовні обрамлені картоном (окрім торцевої частини), внутрішня частина яких заповнена гіпсом, доповненим спеціальними компонентами, що надають міцності, та клеєм – для ідеального з’єднання картону з гіпсом. Через наявність цих компонентів вкупі з клеєм ГКЛ не є екологічно безпечними. Він непридатний для виготовлення шафи-купе також через свої експлуатаційні характеристики – він недостатньо міцний.

2.      ГВЛ (гіпсоволокнистий лист). Це листовий декоративний матеріал, що виготовляється із армованого целюлозою будівельного гіпсу та різноманітних технологічних доповнень. Характеристики близькі до характеристик ГКЛ, але ці листи більш екологічно чисті.

3.      Деревина. Також не найкращий варіант для виробництва. 1. Робота з нею дуже трудомістка. 2. Виникають складнощі з її обробкою. 3. Є ризик деформації шафи через надмірну вологість приміщення, в якому вона встановлюється.

Який з матеріалів ви врешті оберете, справа власних уподобань. Ми висловили свою суб’єктивну думку.

Loading...