Йога допомагає почути внутрішній голос

Йога допомагає почути внутрішній голос

Це стверджує послідовник індійського релігійно-філософського вчення Ігор Шабала, який вилікував себе йогою Кожен з нас, відчуваючи негаразди зі здоров’ям, природно, в першу чергу звертається по допомогу до лікарів або біжить в аптеку по медикаменти.

Джерело: Відомості

Це стверджує послідовник індійського релігійно-філософського вчення Ігор Шабала, який вилікував себе йогою

Кожен з нас, відчуваючи негаразди зі здоров’ям, природно, в першу чергу звертається по допомогу до лікарів або біжить в аптеку по медикаменти. Так було і з 29-річним лучанином Ігорем Шабалою у юності. Більше 10 років тому він отримав травми і мав проблеми з хребтом. Але сучасні ескулапи йому не зарадили, бо лікування зводилося лише до знеболювання. Хлопець вирішив, що треба братися за своє здоров’я самому і почав збирати інформацію, у який спосіб його покращити. Якось друзі покликали на заняття з йоги. Ігорю дуже сподобалося, і вже 10 років він займається цією східною практикою, про болячки забув, поставив за мету бути щасливим і її досяг. Тепер Ігор застосовує набуті знання та навики не тільки для особистого морального і фізичного вдосконалення, а й передає їх своїм учням.

— Можна безліч разів чути і читати про йогу, але варто раз спробувати, тоді зрозумієш набагато більше, — пояснює Ігор. — Досвід цінніший, ніж просто інформація. Я вісім років набирався досвіду, проходив семінари, навчання, практики у Києві і Криму. Це необхідна умова, бо так само й лікар, щоб лікувати людей, вчиться шість років і набирається досвіду. Йога особлива тим, що має синтез фізичного і духовного — одне доповнює друге — виходить, що у здоровому тілі здоровий дух і здоровий дух оздоровлює тіло.

Ігор розповів, що традиція йоги має давнє коріння. Коли він її досліджував, то побачив, що практично тільки форми вчення відрізняються, а суть у всіх народів одна. На його думку, заняття йогою в першу чергу необхідне для творчих людей — щоб покращити їх здібності, розумові та фізичні можливості. Але кожен має усвідомити, що йому це необхідне.

— Коли людина працює інтелектуально, — пояснює тренер, — виснажується тіло, йде перевтома. Насправді від розумової праці втомлюєшся в рази більше, ніж від фізичної. Треба навчитися відчувати свій організм, його потреби, відчувати те, що справді потрібно, а не нав’язано стереотипом суспільства, не завжди позитивним. Той відрізок життя, який нам дано від народження, до того моменту, коли покинемо тіло, треба прожити достойно, красиво, щоб було радості в тебе самого багато, дарувати її оточуючим.

За словами Ігоря, йога допомагає розвинути інтуїцію, почути внутрішній голос, включає в себе поради щодо харчування, способу життя.

— Взяти таку актуальну проблему, як переїдання та зайва вага, — пояснює тренер, — це продовження психологічних проблем. Тому треба слідкувати за своїм емоційним станом. Чим кращі у нас стосунки з оточенням, тим краще ми себе почуватимемо — у цьому великий філософський смисл йоги. Зараз спостерігаємо засилля хімією у побуті, харчуванні, ми втрачаємо можливість користуватися тим, що дає природа. А багатьом штучно створеним речам є природні аналоги. Наприклад, парфумам, адже у природі є такі аромати, які люди з давніх-давен використовували, вони ще й мають оздоровчий ефект. Йогівське харчування включає в себе усі молочні продукти, фрукти, природні солодощі, мед, а от м’ясні продукти варто обмежити. Такий раціон додає сил, заспокоює розум. Для активності підходить їжа більш приправлена прянощами, свіжа, не заморожена, не пережарена. В йозі рекомендується вставати рано, адже людина, яка пропустила схід сонця, уже наживає собі хвороби. Лягати спати, вважають, варто незадовго після заходу.

На заняття до Ігоря, як він каже, в основному приходять у якісь кризові періоди життя, коли є труднощі, проблеми зі здоров’ям і люди шукають виходу з ситуації. Зазвичай звертаються з хворим хребтом, поставою, в основному жінки, бо вони більше цікавляться своїм здоров’ям.

— Жінка по-іншому створена, вона на майбутнє працює інтуїтивно, — каже тренер. — Сьогодні стоїть проблема народити здорову дитину, адже у 75% виникають патології. У чоловіків пробудити інтуїцію важко, вони зайняті нагальнішими питаннями — футболом, чия команда виграє, в машині масло треба поміняти і так далі.

Вправи, які пропонує своїм учням Ігор, і ми мали змогу це побачити, прості, кожна має по кілька ступенів складності. Тобто новачок виконає її на початковому рівні, а більш досконалий йог ту ж вправу зробить набагато складніше.

— Великий плюс занять в тому, — пояснює тренер, — що нема духу суперництва, кожен працює над собою і на власний результат, це велика перевага. Коли немає гонитви за нагородою, людина просто займається у задоволення.

Ігор навів приклади, коли так званий «бізнесовий» спорт робив спортсменів інвалідами, особливо тих, хто займається бодибілдингом. Йога ж розвиває гнучкість, додає сил, розслабляє м’язи, вводить у стан, коли вони набираються сил, знімає м’язові спазми, адже після сильного емоційного стресу чи навантаження спазм лишається. Бо насправді тіло відображає нашу внутрішню сутність. Людина, яку принизили, пригнобили її гідність, часто має опущені плечі. У нинішній період кризи та інформаційних перенавантажень люди частіше хворіють, багато з них знаходяться у стані виживання. Стрес переходить у хронічну форму. Йога допомагає його позбутися.

Ігор Шабала впевнений, що йога — це досвід, накопичений тисячоліттями, і його варто використовувати.

Loading...