Естонські фермери до сторіччя Естонської Республіки засіють житом сто полів, щоб спекти мільйон буханців хліба

Естонські фермери до сторіччя Естонської Республіки засіють житом сто полів, щоб спекти мільйон буханців хліба
Засівання поля житом в рамках акції / Фото: rus.err.ee

Учасники акції також розраховують сприяти відродженню культури вирощування і споживання жита в Естонії.

Джерело: Відомості

У 2018 році Естонська Республіка відзначатиме найбільш круглу дату в своїй історії — своє 100-річчя. До такого знаменного дня місцеві фермери готують незвичайний подарунок: аграрії мають намір засіяти сто полів в Ляяне-Вірумаа, а з отриманого зерна спекти мільйон буханців житнього хліба, повідомляє Національне телебачення Естонії.

Перше насіння жита в рамках кампанії кинув в землю так званий житній король Естонії Ханс Круусамягі, який є одним з ініціаторів акції.

«Головна мета — це все-таки рекламувати жито і хліб, найголовніше — чорний хліб. Це все-таки «естонська Nokia» — чорний хліб, і ми можемо самі його вирощувати, і це буде подарунком до сторічного торжества», — сказав Круусамягі .

Хоча починання і виглядає досить кумедно, самі учасники ставляться до нього з усією серйозністю, бачачи в ньому можливість відродити естонську культуру вирощування жита, культуру споживання житнього хліба і саму галузь.

«За останні 25 років виробництво жита значно знизилося. Якщо ще в 1990-х роках засівали 60 000 га жита, то зараз лише 18 000. Крім того, за останні роки виробництво хліба багато втратило через конкуренцію з іншими товарами. Але зараз можна сміливо сказати, що житній хліб в майбутньому може виявитися дуже цінним продуктом на нашому столі», — зазначив керівник Естонської біржі сільгоспвиробників Роомет Сирмет.

Тим часом в іншому об'єднанні фермерів вважають, що чорний хліб пора поставити в один ряд з іншими національними символами Естонії.  «У нас в Естонії зараз 4 національні символи — це ластівка, волошка, вапняк і салака. Зараз в столітній ювілей, мені здається, прийшов час назвати ще один символ естонської кухні — житній хліб», — сказав голова Центральної спілки фермерів Естонії Вахур Тиніссоо.

Мета організаторів акції — зробити смачний і корисний подарунок до столітнього ювілею республіки. Із зібраного жита планується спекти близько мільйона буханок хліба.

Loading...