Китайський рибалка виловив у морі сім древніх порцелянових чаш

Китайський рибалка виловив у морі сім древніх порцелянових чаш

Незвичайний улов попався китайському рибалці Сун Хунпо у водах Бохайської затоки Жовтого моря.

Джерело: Відомості

Як повідомило агентство FlashSiberia з посиланням на «Сіньхуа», у його сіті потрапило сім стародавніх вишуканих порцелянових чаш.

Проживає щасливчик у місті Цанчжоу (пров. Хебей, Північний Китай). Майже кожен день він виходить в море на промисел, але нічого такого цінного Сун Хунпо раніше виловити не вдавалося.

Свою рідкісну здобич рибалка передав в місцевий музей, де фахівці вже провели експертизу знахідок. Згідно з попередньою оцінкою, цим порцеляновим чашам і кубкам щонайменше 700-800 років. Виготовлені вони в період правління династій Цзінь (1115-1234) і Юань (1271-1368).

Шість чаш зроблені з білого фарфору, обпаленого в печах Цичжоу (територія сучасної провінції Хебей). Один із знайдених кубоків був виготовлений майстрами з Лунцюань (пров. Чжецзян, Східний Китай). Як і всі традиційні лунцюаньські порцелянові вироби, він покритий так званої селадоновою глазур’ю сірувато-зеленого кольору.

Археологи відзначають, що знахідка Хебейського рибалки має велике наукове значення для досліджень давньокитайського мистецтва, а також історії регіональної морської торгівлі. На думку фахівців, виявлені предмети можуть вказувати на те, що Бохайвань — це північна точка початку морського Шовкового шляху.

Loading...