Суперкомп’ютер за 40 хвилин зімітував 1 секунду роботи мозку людини

Суперкомп’ютер за 40 хвилин зімітував 1 секунду роботи мозку людини

Суперкомпьютеру «K Computer», розробленому японською корпорацією «Fujitsu», знадобилось 40 хвилин, щоб зімітувати 1 секунду роботи людського мозку.

Джерело: Відомості

Цей обчислювальний монстр складається з 82 944 восьмиядерних мікропроцесорів і має потужність до 10-ти петафлопс (1016 млрд операцій в секунду). Для роботи комп’ютера необхідне джерело струму потужністю 9,89 МВт, що еквівалентно приблизно 10 тисячам середніх дачних будинків, повідомляє сайт Quibbll.

На суперкомп’ютері група японських і німецьких вчених спробувала змоделювати діяльність людського мозку. Більше 80 тис. процесорів «задумалися» на 40 хв при спробі відтворення нейронної активності тривалістю в 1 секунду реального часу. Для імітації роботи мозку «K Computer» довелося з’єднати 1,73 мільярдів віртуальних нервових клітин зі 10,4 трлн віртуальних синапсів (частин нейронів, відповідальних безпосередньо за передачу нервового імпульсу).

За словами експериментаторів, в їхній системі кожен синапс отримав по 24 байти пам’яті, що дозволяє говорити про математично точну імітації роботи нейронної мережі. Для «симулятора мозку» використовувалося програмне забезпечення «NEST» з відкритим вихідним кодом, причому виконання цієї операції зажадало 1-го петабайта оперативної пам’яті.

Змодельована була конкретна діяльність з рішення завдання (сигнал передавався по синапсах випадковим чином), а абстрактна нейронна мережа розміром 1% від кількості нейронів людського мозку.

Маркус Дісман з Інституту неврології та медицини в Німеччині, підсумовує: «Отже, якщо ми знаємо, на що здатні машини, подібні «K Computer», то можемо розрахувати, що обчислювальні потужності, необхідні для імітації роботи всього мозку, стануть доступні приблизно після 2020-го року».

Однак, за словами деяких учених, Маркус надто оптимістичний у своїх прогнозах.

Loading...