Ентузіасти хочуть повернути в небо надзвуковий пасажирський лайнер Concorde

Ентузіасти хочуть повернути в небо надзвуковий пасажирський лайнер Concorde

Консорціум Club Concorde хоче придбати та відремонтувати законсервований «Конкорд».

Джерело: Відомості

26 листопада 2003 закрилася одна з найлегендарніших глав в історії авіації, повідомляє BBC.

У цей день здійснив свій останній політ надзвуковий Concorde — один з літаків компанії British Airways приземлився на аеродромі Філтон неподалік від Брістоля, після чого жодна машина цього типу не піднімалася в повітря. Закінчення експлуатації Concorde означало, що авіапасажири більше не зможуть подорожувати з надзвуковою швидкістю.

За 12 років, що минули з того моменту, як British Airways і Air France припинили польоти Concorde (і за більш ніж 25 років з часу останнього комерційного польоту Ту-144) у всьому світі не було створено жодного нового надзвукового авіалайнера.

Однак у вересні поточного року консорціум під назвою Club Concorde оголосив про те, що йому вдалося зібрати 182 млн доларів на придбання законсервованого Concorde і відновлення його до стану льотної придатності.

Консорціум також збирається придбати ще один такий літак і встановити його у вигляді туристичного атракціону поруч з гігантським колесом огляду London Eye в Лондоні.

«Єдина справжня причина виведення Concorde з експлуатації була політичною, і вона ж є єдиною перешкодою на шляху до відновлення його польотів», — заявив в інтерв'ю «Бі-бі-сі» в 2013 р Бен Лорд, представник ініціативної групи «Врятуємо Concorde» (Save Concorde Group).

Однак, навіть якщо вдасться викупити літаки, Club Concorde зіткнеться з рядом проблем, намагаючись повернути літак у небо. Свій останній політ Concorde здійснив 12 років тому, але з того моменту, як ці літаки зняли з виробництва в Британії та Франції, пройшло вже майже 40 років. Фахівці, які брали участь у створенні Concord вже давно на пенсії або на цвинтарі.

«Велику частку технічної документації, яка потрібна для приведення літака в стан льотної придатності, вже не знайти», — стверджує Роберт  Племінг, фанат авіації, який свого часу займався відновленням бомбардувальника Vulcan.

Навіть якщо планер Concorde вдасться привести в стан льотної придатності, існує ще більш серйозна проблема. Авіавиробник Airbus, який свого часу виробляв велику кількість деталей для Concorde, у 2003 р прийняв рішення припинити післяпродажну підтримку цих.

Airbus не робив жодних заяв щодо того, що погодиться надавати технічну підтримку єдиному відремонтованому літаку.

Loading...