Англомовна «Вікіпедія» заблокувала 381 редактора за фінансово мотивовані правки

Англомовна «Вікіпедія» заблокувала 381 редактора за фінансово мотивовані правки

Популярна електронна енциклопедія веде боротьбу за неупередженість та достовірність своїх матеріалів.

Джерело: Відомості

381 редактор «Вікіпедії» заблокований за виправлення, які, на думку спільноти енциклопедії, вносилися в статті з причин фінансової зацікавленості. Про це повідомляє сайт lenta.ru із посиланням на офіційни блог Wikimedia Foundation.

У результаті розпочатого в липні 2015 року розслідування Вікіпедія видалила 210 статей через недобросовісні правки, що в них містилися. Розслідування, яке вела команда редакторів-добровольців ще з липня 2015 року, отримало кодову назву Orangemoody — за ім’ям першого несумлінного редактора, якого вдалося ідентифікувати. Було встановлено, що основними замовниками правок були підприємці, компанії та публічні персони. Вікіпедія проаналізувала більшість матеріалів, опублікованих з кінця квітня до початку серпня 2015 року. Схожий характер багатьох правок дав підстави вважати, що вони були внесені групою осіб, чия робота координувалася.

«Спільнота добровольців, яка підтримує та редагує «Вікіпедію», пильно стежить за тим, щоб контент відповідав високим стандартам, — йдеться в заяві Wikimedia Foundation. — Порушення, яке скоїли власники заблокованих аккаунтів, кваліфікується як «прихований оплачуваний захист чужих інтересів» (undisclosed paid advocacy) і суперечить внутрішнім правилам ресурсу».

Однак адміністрація підкреслює, що не будь-яка оплачувана редакторська робота порушує правила «Вікіпедії». «Багато співробітників музеїв і університетів з усього світу продовжують редагувати сторінки, повідомивши ресурс про свої зв'язки з цими організаціями», — уточнюють в Wikimedia Foundation.

Loading...