Агресивні вихідці з кам’яного віку проживають поблизу берегів Індії

Агресивні вихідці з кам’яного віку проживають поблизу берегів Індії

Учені й досі не можуть знайти спільну мову з сентінельцями.

Джерело: Відомості

Уже понад шістдесят тисяч років на острові Норт-Сентінел, що поблизу Індії, у цілковитій ізоляції від навколишнього світу живе первіснообщинне плем’я. Хоча за цей час життєвий уклад аборигенів майже не змінився, відомо про них надзвичайно мало, оскільки сентінельці доволі негативно ставляться до чужинців.

Так, у 1967 році влада Індії розпочала серію експедицій з метою встановлення контакту з дикунами, але жителі племені просто заховалися в джунглях. А в 1974 році, коли режисер знімальної групи National Geographic  намагався поспілкуватися з представниками місцевого населення, його поранили стрілою. Документалісти привезли із собою подарунки: кокоси, посуд, живу свиню та ляльку. Кокоси та посуд аборигени забрали, свиню вбили та поховали, а ляльку просто поховали. У 2004 р., після руйнівного цунамі, влада Індії направила до острова гелікоптер, але його зустрів воїн,  який загрозливо розмахував луком та стрілами. А в 2006 році сентінельці вбили двох рибалок-браконьєрів та зустріли стрілами вертоліт, що намагався забрати тіла загиблих.

Сьогодні острів офіційно належить до індійської союзної території Андаманські і Нікобарські острови, але фактично сентінельці  користуються повною автономію, а участь індійської влади обмежується лише епізодичним моніторингом. Населення острова складає (за приблизними підрахунками) від 15 до 500 осіб. Згідно з даними офіційного Індійського перепису населення 2001 року, на Норт-Сентінелі проживає 39 осіб. Але ця процедура, зі зрозумілих причин, проводилася лише шляхом спостереження за островом із безпечної відстані.

Loading...