Вітамін B3 прибув із космосу

Вітамін B3 прибув із космосу

Вчені NASA знайшли докази позаземного походження нікотинової кислоти

Джерело: Відомості

Вітамін B3 (нікотинова кислота, ніацин) — одна з найбільш потрібних для життя на Землі речовин. Він застосовується при створенні NAD (нікотинамід-аденін-дінуклеотид) — життєво необхідного компоненту для обміну речовин, який є однією з головних причин виникнення життя на Землі. Новий дослідницький проект NASA встановив — є висока ймовірність того, що більшість зі знайденого на нашій планеті вітаміну B3 має позаземне походження, передає сайт mnn.com.

Раніше дослідники виявили його у багатих на вуглець метеоритах. Учені відтворили умови космічного простору та змогли отримати ніацин із суміші піридину (основної органічної сполуки) та замороженого діоксину вуглецю.

Нові дослідження підтвердили утворення вітаміну також у випадку додавання до згаданих речовин водяного льоду, що є більш реалістичним процесом, оскільки вода у великій кількості присутня в кометах та серед космічного пилу. Крім того, нікотинову кислоту також можна отримати під час підігрівання метеоритів у космічних умовах.

Карен Сміт із Центру космічних польотів Годдарда стверджує, що речовини, отримані в лабораторних умовах, майже аналогічні знайденим у метеоритах, а отже, складні органічні сполуки могли з’явитися з простого молекулярного льоду в космічному просторі.

Це добра новина для прихильників теорії про позаземне походження життя — за допомогою комет та метеоритів, адже вчені не змогли знайти на Землі так звані «будівельні блоки життя». Крім того, якщо основні складники органічних процесів вільно літають у міжпланетному просторі, це суттєво збільшує ймовірність того, що живі організми є й на інших планетах.

Loading...