Білорусь буде розраховуватися з Росією у доларах та євро

Президент Білорусі Олександр Лукашенко наказав уряду Білорусі вести розрахунки з Росією у валюті — доларах або євро.

Джерело: Відомості

Про це він заявив сьогодні на нараді з економічних питань, передає УНН.

«Останнім часом я все частіше чую — ах, російський рубль обвалився, а там 40% нашого експорту, і ми несемо втрати. Але що поробиш, такий у нас сьогодні партнер і така ситуація в Росії та Україні —- це теж наш партнер. Але безвихідних ситуацій немає. Якщо десь щось втрачаємо, то треба знаходити в іншому місці», — сказав він.

Лукашенко зазначив, що це можна робити, наприклад, скорочуючи собівартість.

«Поки живемо на широку ногу, жируємо і думаємо, що так буде і далі. Ні, треба напружуватися. Мені в уряді щодня доповідають про продовольство — немає проблем зі споживачами у Росії по оплаті в рублях. Обвалився рубль до 70 за один долар — ми таку ціну і закладаємо. Ми працюємо по передоплаті, правильно, так і повинно бути. Іншого не дано», — зазначив він.

За його словами, уряду поставлено завдання торгувати не за російські рублі, а за долари.

«Оскільки ми платимо за електроенергію — не в рублях, а в доларах. Це, до речі, недолік в роботі уряду Росії — треба було давно працювати і вимагати з них, щоб вони нам теж платили в твердій валюті — в доларах і євро. Мені доповідає уряд, що крига скресла. Покупці нашої продукції в Росії платять у доларах. Якщо в рублях — то відповідно до курсу на сьогодні, на цю годину», — підкреслив білоруський президент.

Лукашенко зазначив, що з усіх цих питань хочеться почути на сьогоднішній нараді чіткі і ясні пояснення.

«Скаржитися на ситуацію немає сенсу. Ми домовилися: в будь-якій ситуації повинні жити і працювати, іншого не дано», — підкреслив він.

Loading...