Європарламент на рік продовжив торгівельні преференції для України

Сьогодні, 23 жовтня, депутати Європарламенту проголосували за проект, що продовжує дію автономних торгових заходів щодо України до 31 грудня 2015 року.

Джерело: Відомості

Європарламент продовжив на один рік — до 31 грудня 2015 року — дію автономних торгівельних заходів для України, що полягають у скасуванні імпортних мит, передає УНН.

Відповідне рішення ухвалене сьогодні під час сесії Європарламенту в Страсбурзі.

За доповідь Габріеліуса Ландсбергіса проголосували 497 депутатів, проти — 78, утрималися — 56.

В пояснювальній записці до доповіді наголошується, що сьогоднішнє рішення є результатом домовленостей, досягнутих 12 вересня представник ЄС, України та Росії, відповідно до яких Україна та ЄС вирішили відкласти на рік застосування торговельних положень угоди про асоціацію, при цьому ЄС взяв на себе зобов’язання продовжити на цей же період дію автономних торгових заходів.

«Це рішення — частина всебічного мирного процесу в Україні з повагою територіальної цілісності України, а також її права вирішувати свою долю. Це — результат запиту України в обмін на зобов’язання Російської Федерації продовжувати преференційним режим в рамках зони вільної торгівлі СНД між Російською Федерацією і Україною», — написано в пояснювальній записці.

У документі також наголошується, що автономні торговельні заходи передбачають безмитний імпорт лише тих товарів, які відповідають стандартам ЄС.

«Вони надаються тільки за умови поваги України демократичних принципів, прав людини, фундаментальних свобод і принципу верховенства права», — написано в документі.

Перед голосуванням представник французьких ультраправих Марін Ле Пен запропонувала відправити доповідь на доопрацювання в Комітет з питань міжнародної торгівлі.

«Треба вивчити вплив цього рішення на економічну ситуацію в Європу», — сказала вона.

Незважаючи на те, що її пропозицію підтримало більше 40 депутатів, що дало право поставити його на голосування Європарламенту, загальна кількість голосів виявилося недостатньою.

Доповідач Ландсбергіс зазначив, що сьогоднішнє голосування демонструє здатність ЄС приймати рішення швидко і рішуче. Він також відзначив важливість цього рішення для України.

Після схвалення парламентом нове регулювання ЄС має бути формально схвалене Радою ЄС, після чого зможе набути чинності, як передбачається, з 2 листопада цього року.

Loading...