Гривні пророкують обвал уже восени

Гривні пророкують обвал уже восени

Міжнародні аналітики прогнозують падіння курсу гривні восени.

Джерело: tsn.ua

Міжнародні аналітики прогнозують падіння курсу гривні восени. На їхню думку, девальвацію спровокує різке погіршення економічної ситуації в країні. Тим часом, експерти вважають, що врятувати ситуацію може новий кредит МВФ та зниження ціни на російський газ, однак Україна поки не з особливим успіхом рухається в цьому напрямку.

На додачу до всього золотовалютний резерв знаходиться на критичній межі - $22,7 млрд - і незабаром не зможе покрити обсяг тримісячного імпорту, пишуть «Вести». Аналітики S&P вважають, що до кінця року девальвація гривні відносно долара становитиме 9 гривень, а згідно з прогнозами МВФ - 8,3-8,5 гривень.

Водночас президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко заявляє, що обвалу нацвалюти не буде. І максимальне зниження курсу гривні може скласти 8,3 гривні за долар (зараз 8,09). Національна валюта, за його словами, може і зовсім подорожчати до 7 грн/$ у разі підписання Україною угоди про асоціацію з ЄС.

«Підписання угоди про асоціацію з ЄС призведе до істотного зростання іноземних інвестицій в Україну, - зазначив Охрименко, - як наслідок, приплив валюти буде в кілька разів перевищувати поточні інвестиції з-за кордону. Це в першу чергу позначиться на можливості для українських банків з іноземними власниками залучати валютні кредити з ЄС. Крім того, великі українські компанії, які передусім належать нашим олігархам, матимуть можливість отримувати кредити в західноєвропейських банках».

Зазначимо, поки резерви Нацбанку впали до найнижчого рівня з 2006 року.
 

Loading...