В Україні хочуть кардинально змінити податки

В Україні хочуть кардинально змінити податки

Міндоходів розробляє нові підходи до збору податків і їх ставок. Про це повідомляє Forbes.ua з посиланням на джерело в Кабінеті Міністрів, який бере участь у розробці нових податкових ініціатив.

Джерело: Відомості

Міндоходів розробляє нові підходи до збору податків і їх ставок. Про це повідомляє Forbes.ua з посиланням на джерело в Кабінеті Міністрів, який бере участь у розробці нових податкових ініціатив.

Пріоритет - легалізація зарплат. Для цієї мети при МДС зараз створюється спеціальна робоча група, а самі зміни почнуть впроваджувати з початку наступного року.

Передбачається, що буде змінена система збору податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Зараз ставка становить 15% або 17% (якщо сукупний оподатковуваний дохід українця перевищує 10 мінімальних зарплат). Влітку податківці запропонували розширити прогресивність шкали до трьох ставок - 10%, 15% і 20%. Зараз є ідея додати четверту сходинку - 0%, розповідає один з експертів: "Зараз є ідея додати ще одну ставку податку на доходи фізичних осіб - 0%. Вона буде застосовуватись до українців, чий сукупний річний дохід не перевищує 18 тис. гривень на рік. Зате будь-які соціальні пільги при цьому будуть скасовані".

Друга ідея - зниження ставки Єдиного соцвнеску з нинішніх 37,6% до 15%. Але з цією ініціативою не все так гладко. У даному питанні податківці заходять на чужу територію. Зараз визначенням політики у цій сфері та збором ЄСВ (він не є податком) займається Міністерство соціальної політики та праці і входить до його підпорядкування Пенсійного Фонду. Але, згідно з проектом положення про Міндоходів, адміністрування ЄСВ повинно входити саме в його компетенцію.

Більш того, близький до керівництва Мінсоцпраці співрозмовник каже, що Клименко хоче отримати контроль не тільки над збором податків, але і над їх розподілом. «Ціна питання - більше 200 млрд гривень в рік. Це стільки ж, скільки складають податкові надходження до бюджету. Тобто, контролюючи ці фонди, ти контролюєш такий же обсяг грошових потоків, що і міністр доходів », - підсумовує співрозмовник.

Зниження ставки податку потрібно чимось перекрити, тим більше, за попередніми підрахунками, зниження ставки ЄСВ з 37,6% до 15% призведе до втрат Пенсійного фонду у розмірі 90,4 мільярдів гривень.

Щоб перекрити випадання цієї суми доходів Пенсійного фонду, податківці знову пропонують ввести податок з обороту (2%, на перехідний період - 2,5%). Це забезпечить бюджету додаткові 53,7 мільярдів гривень. Паралельно, вони хочуть знизити ставку ПДВ з 20% до 7% (12%) для внутрішніх (імпортних) операцій.

На думку учасників ринку, податок з обороту завдасть серйозного удару по багатьом виробникам і призведе до підвищення цін у роздрібних мережах - в результаті витрати будуть просто перекладені на плечі споживачів.

Loading...