США і Євросоюз просять Україну переглянути внутрішню ціну на газ

США і Євросоюз просять Україну переглянути внутрішню ціну на газ

Енергетична рада США і Євросоюзу закликає Україну переглянути внутрішні ціни на газ для покращення фінансового становища НАК «Нафтогаз України».

Енергетична рада США і Євросоюзу закликає Україну переглянути внутрішні ціни на газ для покращення фінансового становища НАК «Нафтогаз України». Про це сказано в повідомленні прес-служби Державного департаменту США з посиланням на заяву енергетичної ради США і ЄС.

«Енергетична рада визнає актуальність для України реалізацію... давно обіцяних реформ внутрішньої ціни на газ, щоб поставити «Нафтогаз України» на шлях відшкодування витрат і стабілізувати його фінансове становище», — сказано в заяві, зробленій за підсумками засідання ради у Вашингтоні (США) 28 листопада.

США і ЄС також вважають, що реалізація владою України реформ у газовому секторі дасть можливість залучити інвестиції міжнародних фінансових інститутів і приватного сектора в модернізацію газотранспортної системи.

Крім того, енергетична рада закликала Україну прийняти відповідне законодавство про розподіл продукції, щоб залучити міжнародні інвестиції в сферу традиційних і нетрадиційних джерел енергії, підвищення енергоефективності.

Енергетична рада привітала приєднання України до Енергетичного співтовариства з 1 лютого, вказавши на її важливу роль в енергетичній безпеці Європи та її кроки в напрямку підвищення торгово-економічних зв’язків з Європою.

Як повідомлялося, Міжнародний валютний фонд вимагає, щоб Україна підвищила ціну на газ для населення на 32% і на 56% — для теплокомуненерго.

Січень-вересень «Нафтогаз» закінчив із чистим прибутком 17,19 млрд. гривень, збільшивши чистий дохід на 25,88%, або на 15 447,204 млн. гривень до 75,13 млрд. гривень порівняно з аналогічним періодом 2010 року.

2010 рік «Нафтогаз» закінчив зі збитками 21 431,345 млн. гривень, збільшивши чистий дохід на 21,5%, або на 16 140,335 млн. гривень до 91 258,096 млн. гривень порівняно з 2009 роком.

«Нафтогаз України» є монополістом з транспортування газу транзитними газопроводами, монополістом з транспортування нафти нафтопроводами, а також найбільшим видобувачем газу і найбільшим видобувачем нафти в Україні.

Loading...