Світ втомився виділяти кошти на Чорнобильську АЕС

Світ втомився виділяти кошти на Чорнобильську АЕС

Перший замголови Держагентства по управлінню Зони відчуження Дмитро Бобро повідомив, що дефіцит коштів на будівництво конфайнмента й сховища відпрацьованого ядерного палива на ЧАЕС становить 740 млн. євро.

Джерело: Відомості

Перший замголови Держагентства по управлінню Зони відчуження Дмитро Бобро повідомив, що дефіцит коштів на будівництво конфайнмента й сховища для відпрацьованого ядерного палива на ЧАЕС становить 740 млн. євро.

«Сума на реалізацію конфайнмента й інші роботи на об’єкті «Укриття» оцінюється приблизно в 1 млрд. 600 млн. євро. З них приблизно 950 млн. євро — це безпосереднє встановлення Нового безпечного конфайнмента (НБК). Дефіцит коштів чорнобильського фонду «Укриття» на сьогодні становить близько 600 млн. євро. Що ж стосується Сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2) — це близько 240 млн. євро, а дефіцит — близько 140 млн. євро», — сказав він.

За словами Бобро, оптимістичний сценарій вирішення проблеми з фінансуванням дозволяє говорити про введення в експлуатацію зазначених двох об’єктів в 2014 році. У гіршому випадку він розраховує на 2015 рік. Разом з тим, Бобро не виключає й небезпеки при зупинці реалізації проектів у зв’язку із труднощами фінансування з боку міжнародних донорів, пишуть «Комментарии».

«Є певна втома в людей від цієї проблеми. От із цим і виникає найбільша небезпека того, що ці кошти не будуть зібрані. З іншого боку, коли закривалася станція, міжнародне співтовариство нам гарантувало підтримку, і взагалі в цьому розумінні це й політика теж», — підкреслив Бобро.

Нагадаємо, після вибуху в 1986 році ЧАЕС остаточно закрили лише в грудні 2000 року. Разом з тим саркофаг, побудований після аварії над 4-м енергоблоком, поступово руйнується. Щоб перетворити ЧАЕС у безпечний об’єкт, Україна домагається від  міжнародних донорів профінансувати будівництво НБК над 4-м енергоблоком і СВЯП-2.

Реалізація цих двох проектів здійснюється при участі міжнародних донорів. Внесок України в ці проекти — $104 млн.

Loading...