Новий Податковий кодекс зменшить кількість найманих працівників з 10 до 2

Новий Податковий кодекс зменшить кількість найманих працівників з 10 до 2

За даними Держкомстату, частка малого бізнесу в загальних обсягах продажів торік виросла на 1,2 процентного пункту — до 33%.

Джерело: Комерсант

За даними Держкомстату, частка малого бізнесу в загальних обсягах продажів торік виросла на 1,2 процентного пункту — до 33%. Збільшення податкового тиску може призвести до швидкого скорочення впливу малого бізнесу на економіку, вважають експерти.

Загальна кількість працівників, зайнятих у сфері малого бізнесу, в 2009 році виросла з 6,3 млн. до 6,45 млн. чоловік, повідомив учора Держкомстат. При цьому на тлі скорочення штату малих підприємств із 2,31 млн. до 2,22 млн. чоловік кількість фізосіб-СПД виросла з 3,98 млн. до 4,22 млн. грн.

«В умовах кризи багато компаній не могли платити відрахування із зарплат і скорочували штат. Але в працівників часто була можливість реєструватися в якості фізосіб-підприємців, «відновлюючись» на колишній роботі», — говорить екс-глава Держкомпідприємництва Олександра Кужель.

«З урахуванням зростаючих ставок мінімальної зарплати спостерігалася тенденція звільнення працівників з наступним оформленням у якості приватного підприємця», — погоджується з нею заступник глави комітету Верховної Ради з питань промислової й регуляторної політики й підприємництва Ксенія Ляпіна.

Криза менше відбилася на роботі малого бізнесу, ніж на економіці в цілому. Якщо в 2008 році малий бізнес продав товарів і послуг на 701,63 млрд. грн., то в 2009 році — на 657,64 млрд. грн. (-6,3%). У результаті частка малого бізнесу в загальному обсязі реалізації виросла з 31,8% до 33%.

Однак за підсумками поточного року, а також у наступному році можливе зниження як кількості суб’єктів малого бізнесу, так і його частки в економіці. «Зараз спостерігається різке падіння чисельності підприємців через посилення податкового преса, скорочення числа працівників, вимоги встановлення касових апаратів, — говорить в. о. голови Союзу малих, середніх і приватизованих підприємств В’ячеслав Биковець. — Тому кількість суб’єктів малого бізнесу зменшиться. Масштаби зниження залежать від остаточної редакції Податкового кодексу».

Проект Податкового кодексу скорочує кількість видів діяльності, які надають право фізособам платити єдиний податок (зараз до 200 грн. на місяць), а також зменшує граничний розмір їх річного виторгу з 500 тис. грн. до 300 тис. грн. і кількість найманих працівників з 10 до 2. «Ми запитували дані в ряді податкових адміністрацій. Часто в містах, де раніше за місяць знімалися з обліку 5-10 підприємців і стільки ж ставали на облік, тепер ніхто не стає, а знімаються до 150 підприємців», — відзначила Ляпіна.

Нагадаємо, проект Податкового кодексу, розроблений урядом Миколи Азарова, викликав протести як серед підприємців, так і серед опозиції. Лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко закликала у випадку прийняття нового Податкового кодексу почати масові акції протесту.

Не дивлячись на передвиборні обіцянки Віктора Януковича, віце-прем’єр-міністр Борис Колесников заявив, що в Податковому кодексі не передбачається податкових преференцій малому бізнесу, оскільки всі підприємці повинні бути в однакових умовах.

Парламент запланував розгляд Податкового кодексу в другому читанні на 4 листопада.

Loading...