Влада докерувалася до того, що не буде чим зарплати бюджетникам платити

Влада докерувалася до того, що не буде чим зарплати бюджетникам платити

Вважає депутат «Самопомочі» Тетяна Острікова.

Джерело: Відомості

Бюджет-2019 складений не в інтересах українців, його мета – якнайшвидше отримання траншу МВФ, щоб уникнути ганебного дефолту, адже влада докерувалася до того, що не буде чим зарплати бюджетникам платити, вважає депутат Самопомочі» Тетяна Острікова.

На що йдуть гроші українців? Ось кілька цифр:

– 83.1 млрд на МВС

– 9.5 млрд на СБУ

– 7.3 млрд на ГПУ

«Витрати на всіх цих правоохоронців перевищують витрати на армію.  Але люди від того не почуваються безпечно, криміногенна ситуація не покращилась. На яких підставах підвищувати фінансування правоохоронних органів, порівняно з 2018 роком? Тому що вони чесно служать своїм політичним патронам?»

В усіх на устах створення так званого Президентського фонду в розмірі 1 млрд грн. А відколи це у нас кошти платників податків стали називатися фондом Президента, обурюється Тетяна Острікова. Це ніщо інше як надання Президенту ручного управління над мільярдом гривень, замість спрямування його на освіту чи на медичне забезпечення. 

«Медицина недофінансована на 40%. Коли ми просимо виділити кошти на ліки для швидкої медичної допомоги – 270 мільйонів – їх немає, а на фінансування СБУ в бюджетну ніч в одну секунду додатково до 9.5 млрд грн знайшлося 100 млн, яких не знайшлося на ліки.  На 3 млрд грн пропонується поповнити статутний фонд «Укроборонпрому», щоб невідомо які витрати сховати  потім під грифом «цілком таємно»! Натомість, якщо ми хочемо закупити нове озброєння для нашої армії, то чому б ці 3 млрд грн не витратити саме на його придбання та передати на передову?»

Аграріїв у цьому бюджеті теж вчергове обікрали. З їх дотацій забрали мільярд на бюджетному комітеті, а також зекономлені в цьому році кошти на аграрні дотації в розмірі більш як 2 млрд. Ті програми дотацій та підтримки АПК, які передбачені в бюджеті, для більшості звичайних фермерів не працюють, і уряд знає, що кошти до фермерів не доходять, а осідають в кишенях фінансово-промислових груп.

Уряд вкотре проігнорував ті ресурси, які країна має і які значно перевищують за розміром транш МВФ. Йдеться про запровадження податку на виведений капітал, це +1% додаткового зростання ВВП щороку і це перекриття найпоширеніших схем виведення коштів. Але влада знову надурила весь український бізнес, і з цього року цей податок не запроваджується. Також відсутні в бюджеті і обіцяні влітку прем‘єром кошти від ліквідації схем на митниці.

«Я хочу сьогодні запитати уряд, Мінфін, Мінекономіки – які галузі економіки стануть нашими драйверами в 2019 році, забезпечать нам зростання ВВП і витягнуть нас із боргової ями? І що уряд в цьому бюджеті запропонував для цих галузей економіки?»

Окрім підвищення податкового навантаження на економіку – нічого. Втім, чи не найголовніше, на думку Тетяни Острікової, це державні борги, на які в 2019 році піде 417 млрд грн, тобто 34% всіх видатків країни йде на погашення і обслуговування боргів.

Віддавати борги уряд вже давно не може, а лише постійно перекредитовується, без жодного розуміння, як вийти з цієї боргової ями. Це загроза національній економіці.

Loading...