Уряду не вистачає грошей на пенсії, і це все складніше приховувати

Уряду не вистачає грошей на пенсії, і це все складніше приховувати

Проблеми пенсій Гройсман хоче вирішити за рахунок додаткових зборів з бізнесу та громадян.

Джерело: Відомості

Про це під час брифінгу у парламенті заявив народний депутат Роман Семенуха.

За словами нардепа, нещодавня пропозиція міністра соціальної політики Андрія Реви щодо розширення бази оподаткування ЄСВ у розмірі 22% з 15 мінімальних зарплат до 25, є ознакою паніки і намаганням хоч якось врятувати ситуацію із катастрофічною нестачею коштів у Пенсійному фонді.

«Виходить, що з невеликих зарплат сплачується повний обсяг ЄСВ, а з великих – лише частина, і цю «несправедливість», на думку профільного міністра, треба виправити, – зазначає Роман Семенуха. – Більшовики теж говорили: в Радянському Союзі не може бути багатих. Усі мають бути рівними й бідними. Схоже, уряд є «гідним» спадкоємцем цієї ідеології. Адже планує  збільшити податки для тих, хто сьогодні отримує білі доходи і сплачує ЄСВ».

Сьогодні ЄСВ для зарплат до 55 845 грн (15 мінімальних зп) становить 22%, для більших – ставка відрахувань поступово знижується до 5%.

Математика міністра, на перший погляд, проста.  51 000 українців з високими зарплатами разом заробляють на місяць близько 6,7 млрд гривень, в середньому 131 000 грн на одного такого працівника, ЄСВ сплачується фактично з половини зарплати. Тобто, на думку Реви,  бюджет недоотримує близько 10 млрд грн на рік.

«Але  максимальна пенсія за віком в Україні не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів, встановлених для непрацездатних осіб, або 14 970 гривень (з 1 грудня 2018 року). Виходить, що людина, з якої держава утримуватиме близько 28 тис. гривень на місяць у вигляді ЄСВ, зможе претендувати в кращому випадку на пенсію, яка вдвічі менша за цю суму (за умови наявності необхідного страхового стажу)», – акцентує Семенуха.

За словами народного депутата, такі недолугі пропозиції уряду, в тому числі, продиктовані недобором ЄСВ, який спостерігається щомісяця на мільйони гривень. Особливо це помітно в останні місяці: у вересні зібрали на 1,5 мільярда гривень менше, у жовтні – на 2,8 мільярда.

«Проблеми пенсійного забезпечення уряд Гройсмана продовжує вирішувати не за рахунок впровадження накопичувальної системи пенсійного забезпечення, не завдяки створенню умов для нових робочих місць та збільшенню кількості платників ЄСВ, не за рахунок розвитку економіки, а за рахунок додаткових зборів з бізнесу та громадян. В цьому і полягає «совковість» підходу. Радянські керманичі  дуже добре вміли ділити, проте ніколи не вміли примножувати»,- підсумовує Семенуха.

Loading...