Розмитнення “єврономерів”: ставки акцизного податку знижуються на всі легкові авто, які будуть ввозитись в України

Розмитнення “єврономерів”: ставки акцизного податку знижуються на всі легкові авто, які будуть ввозитись в України

​Що чекає на власників авто з євро номерами, коментує народний депутат від «Самомопочі» Тетяна Острікова.

Джерело: Відомості

–  Скасовуються вимога про застосування екологічних Євростандартів для ввезення транспортних засобів. Тобто після набуття чинності цим законом, можна буде ввозити автомобілі не тільки вироблені після 2009 року (як це є зараз), а й старші.

– У зв’язку з цим пропонується  економічними чинниками стимулювати людей до ввезення більш нових авто. Формула розрахунку акцизного податку містить коефіцієнт віку транспортного засобу, відповідно, чим старший автомобіль, тим більший розмір акцизного податку треба сплатити при його митному оформленні. Якщо взяти дволітровий бензиновий автомобіль, якому два роки, то акциз розраховується наступним чином: 50євро х 2 (об‘єм двигуна) х  2 роки (вік машини) = 200 євро. А якщо цій самій машині 15 років, то, відповідно до формули, акциз становитиме 1500 євро.

–  Безумовно, ця цифра все одно є великою. Тому, щоб вирішити проблему авто на єврореєстрації та всіх інших громадян, які імпортуватимуть авто після набрання законом чинності, пропонується  протягом 180 днів («Самопоміч» пропонувала рік, але комітет ухвалив півроку) застосовувати до ставок акцизного податку коефіцієнт 0,5 протягом перших 60 календарних днів та 0,75 протягом іншої частини пільгового періоду.

– Після цього закриваються існуючі прогалини в Митному  кодексі, якими сьогодні користуються українці для ввезення авто без розмитнення в режимі тимчасового ввезення або транзиту.

– Передбачається, що Мінфін розробить тимчасовий порядок виконання спрощених митних формальностей для  транспортних засобів на іноземній реєстрації. Для розмитнення авто потрібно буде надати кілька документів, зокрема документ, що підтверджує перехід права власності на автомобіль, документ, що підтверджує  зняття автомобіля з реєстрації  в іноземній країні та, у випадку порушення умов та строків митних режимів – документ про добровільну сплату своєрідного штрафу в розмірі 8500 грн.

Тетяна Острікова розповідає, що під час підготовки законопроектів не повною мірою були  враховані пропозиції самих власників автомобілів на єврореєстрації.

«Вчора отримала повідомлення представників автомобілістів на іноземній реєстрації. Вони сказали, що серед їх вимог – розмитнення не дорожче  40% від загальної вартості автомобіля, включаючи ПДВ, мито і акцизний податок. Представники організації «Автоєвросила» виступають за повне скасування коефіцієнту віку в формулі розрахунку акцизного податку, щоб на всі авто, і 2-річні, і 15-річні, був однаковий розмір акцизу.

Суперечки, за словами Острікової, можуть точитися навколо пільгового періоду, коли застосовується коефіцієнт 0.5. Тому що навіть самі представники «Автоєвросили» кажуть, що їх мільйон. Всі автомобілісти просто фізично не зможуть розмитнитись протягом 60 календарних днів із застосуванням цієї пільги. Та й існуючі митниці просто фізично не встигнуть провести розмитнення такої кількості автомобілів плюс ті, які ще будуть ввезені.

«Один митний пост з 6-7 інспекторів може оформлювати на день 100-200 машин. І якщо взяти мільйон авто і півроку на розмитнення цих машин, то вийде, що один пост має розмитнювати 4 машини на хвилину – це неможливо фізично», – каже Тетяна Острікова. Тому строк застосування принижуючого коефіцієнта потрібно продовжити, виходячи з кількості авто та кількості інспекторів для їх оформлення.

Loading...