Уряд обіцяє провести індексацію пенсій

Уряд обіцяє провести індексацію пенсій

Уряд вирішить проблему з пенсійним забезпеченням тим, хто постраждав від несправедливої радянської системи оплати праці.

Джерело: Відомості

Місяць, що минув після старту пенсійної реформи дає можливість її авторам робити певний аналіз та говорити про наступні заходи.

«Адже, за першим кроком будуть інші рішення, - каже Міністр соціальної політики. – Такий процес і називається реформою. Не можна її розглядати  за принципом – прийняли закон і забули. Усе буде зроблено, щоб пенсійна система була справедливою, а в людей -  гідна пенсія».

На даний момент, за словами Андрія Реви, все що було заплановано, зроблено. Як і заявлялось, перерахунок проведено для значної  кількості пенсіонерів, його провели диференційовано, відмовившись від системи зрівнялівки.

«Цей процес перерахунку являє собою  два етапи:  осучаснення та індексацію, - пояснив в інтерв’ю Міністр Андрій Рева. -   Осучаснення – це зміна базового показника пенсій. З 2008 року перерахунок пенсій не проводився, а кожен рік показник мінімальної зарплати в Україні мінявся й виріс утричі – з  1197 гривень до нинішніх 3764 гривень.  Тобто, в людей з однаковим коефіцієнтом заробітку й страхового стажу пенсії відрізнялись у три з половиною рази. З 12 мільйонів пенсіонерів осучаснення торкнулось 5,6 мільйони чоловік. Тим, чиї пенсії не будуть осучаснюватись, буде піднято її розмір з урахуванням індексу інфляції. Цей показник склав 15%, або  140 гривень. Із 5,6 мільйона чоловік – для 3,5 мільйона підвищення склало 500 гривень і вище».

Як зазначив Андрій Рева, це стосується тієї категорії громадян, котру обкрадали усі 26 років. До цієї категорії належать ті, хто постраждав від радянської «справедливості». Наприклад, колгоспники.  Вони отримували не зарплату, а позначені у відомостях трудодні. І вийшло так, що трудового стажу ці пенсіонери  мають по 50 років, а через такий  заробіток, що прагнув до нуля, під час підвищення  вони отримали крихти у вигляді надбавок. «І не тому, що вони не працювали, а тому, що до них безсовісно колись ставилась держава й несправедливою була система, в якій вони колись жили й працювали», - пояснив Міністр.  

За словами Андрія Реви, наразі Уряд відпрацьовує варіанти для вирішення цієї проблеми.

Головне, що в реформі запущено механізм для того, аби пенсії автоматично перераховувались щороку. 

Loading...