Нацбанк України вмиває руки щодо ситуації з банком Михайлівський

Нацбанк України вмиває руки щодо ситуації з банком Михайлівський

Клієнтів банку Михайлівський просто надурили, оформивши їхні вклади не як вклади у банк, а як внески у фінансові компанії.

Джерело: Відомості

На засіданні Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності, яке відбулося 20 вересня, обговорили ситуацію, яка склалась з постраждалими вкладниками ПАТ «Банк Михайлівський».

«Комітет продовжує працювати над тим, аби допомогти вирішити ситуацію із вкладниками банку Михайлівський, яких реально обдурили, оформивши їхні вклади не як вклади у банк, а як внески у фінансові компанії. Відтак держава тепер відмовляється компенсувати людям втрачені кошти. Навіть у межах гарантованої суми у 200 тисяч гривень», – зазначив голова фінансового комітету Сергій Рибалка.

Він повідомив присутніх, що жодної корисної інформації для вкладників на численні звернення як Комітету, так і його особисті депутатські запити ані від Національного банку, ані від Фонду гарантування вкладів, ані від правоохоронних органів профільний парламентський комітет не отримав.

«Найбільше засмучує позиція Нацбанку. Мовляв не бачили, і не могли бачити зловживань у такому дрібному банку. Натомість експерти фінансового ринку твердять: високі відсоткові ставки банку були відомі учасникам ринку, і це вже було достатньою підставою для додаткової уваги з боку працівників банківського нагляду. А що тепер виходить? НБУ ні за що не відповідає?», – наголосив Сергій Рибалка.

За словами голови Комітету, понад вісім десятків банків ліквідовано, і кожного разу представники Нацбанку стверджують, що нічого підозрілого не помітили або не встигли відреагувати. Він нагадав, як у травні цього року на спільному засіданні фінансового та антикорупційного парламентських комітетів представник Національної поліції жорстко розкритикував позицію НБУ, коли йшлося про банк Хрещатик, заявивши, що Нацбанк може бачити усі ознаки виведення коштів, і може зупинити усі перерахунки та повернути їх назад до банку.

Присутній на засіданні Комітету Перший заступник прокурора міста Києва Кононенко П.М. зазначив, що не виключає відповідальності Правління Нацбанку за доведення до неплатоспроможності ПАТ «Банк Михайлівський».

За дорученням Президента України було створено міжвідомчу робочу групу з метою вирішення питання повернення втрачених заощаджень вкладникам ПАТ «Банк Михайлівський». На жаль зазначена міжвідомча робоча група поки не розпочала свою роботу, оскільки не всі 14 державних органів, які містяться в дорученні, надали своїх представників до складу цієї робочої групи.

Фінансовий комітет планує й надалі працювати над вирішенням питання постраждалих вкладників ПАТ «Банк Михайлівський».

Loading...