Банкіри назвали причини падіння гривні

Банкіри назвали причини падіння гривні

У серпневій девальвації гривні було одночасно кілька чинників.

Джерело: Відомості

Їх назвали банкіри, які взяли участь в круглому столі "Фінансового клубу".

У другій декаді серпня зростання курсу долара був спровокований купівлею іноземної валюти з боку іноземних інвесторів, зазначила начальник відділу казначейських операцій банку "Форвард» Анна Танцюра. "10 серпня було велике погашення індексних ОВДП - близько 6 млрд гривень, які були випущені 5 років тому. Вони були проіндексовані за поточним курсом, хоча випуск був в значно меншому обсязі. Саме це погашення, а також той факт, що 4,2 млрд гривень перебувало у нерезидентів - іноземних інвесторів, які отримавши велику суму в гривні, мали можливість купити протягом 5 днів на міжбанку іноземну валюту. От саме 11 серпня в нас відбулося зростання курсу на міжбанку, а готівковий ринок пішов за ним», - сказала Ганна Танцюра.

Другою причиною банкіри називають виплати вкладникам збанкрутілих банків "Хрещатик", "Фінанси і Кредит», «Михайлівський» і «Євробанк». «Фонд гарантування проводив виплати вкладникам збанкрутілих досить великих банків. Люди отримували компенсації в гривні і відразу ж міняли її на долари - розповів голова правління Вектор Банку Вадим Березовик. - Крім того, відбулося загострення ситуації на сході України і в Криму. Це також підігріло інтерес населення до купівлі доларів".

Решта населення України швидше мовчки спостерігало за девальвацією, не беручи участі в курсоутворенні. "Очевидно, що населення зараз не є основним гравцем на валютному ринку. Причина в тому, що запаси гривні у громадян не настільки великими, щоб масово скуповувати іноземну валюту», - говорить голова правління Індустріалбанку Михайло Бук

Loading...