Змінено порядок надання пільг і субсидій

Змінено порядок надання пільг і субсидій

З 1 травня 2016 року громадянам, які мають пільги на оплату житлово-комунальних послуг і отримують субсидію, відповідні пільги на період отримання субсидій не нараховується.

Джерело: Відомості

Нещодавно постановами Кабінету Міністрів України внесено ряд змін до порядку призначення та надання населенню субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. Відтак про нововведення, яких варто чекати, говорили під час брифінгу директора департаменту соціального захисту населення Волинської облдержадміністрації Оксани Гобод щодо змін порядку надання пільг і субсидій.

Як зазначила директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Оксана Гобод, на сьогоднішній день уже 181,2 тисяч домогосподарств скористались програмою житлових субсидій, яка була започаткована в травні 2015 року. І загалом ця чисельність зросла у шість разів.

Але для удосконалення порядку надання пільг і субсидій урядом прийняті відповідні зміни до деяких постанов Кабінету Міністрів України, напрацьовані за результатами проведеного аналізу надання субсидій в опалювальний період 2015-2016 років. Зокрема цьому передували і зміни соціальних нормативів: ціна на газ, електроенергію, водовідведення тощо.

Як зазначила заступник директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Людмила Сербіненко, основною тематикою удосконалення порядку є врахування сукупного доходу сім’ї. Зокрема з 1 травня 2016 року виключено можливість призначення субсидії на підставі доходів за три місяці. Відтепер субсидія розраховується на підставі доходу осіб за попередній календарний рік.

Та разом із цим, змінилися і розміри доходів. З 1 травня 2016 року на рівні двох прожиткових мінімумів для працездатних осіб (2900 грн) враховується дохід при розрахунку субсидії для:

- працездатних осіб, які не навчаються, не служать та середньомісячний дохід яких менший прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб;

- працездатних осіб, які отримували компенсаційні виплати по догляду за інвалідом І групи чи особою, яка досягла 80-річного віку, а також осіб, які надають соціальні послуги.

На рівні прожиткового мінімуму (1450 грн) призначатимуть для:

- студентів, які мають батьків, зареєстровані у житловому приміщенні самі та навчаються за денною формою у навчальних закладах і не отримують стипендію;

- осіб, які перебувають на обліку в державній службі зайнятості як безробітні, середньомісячний дохід яких менший від прожиткового мінімуму;

Для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку в залежності від групи, незалежно від отриманих доходів до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід на рівні: І група – двох прожиткових мінімумів для працездатної особи (2900 грн), ІІ група – трьох прожиткових мінімумів (4350 грн) та ІІІ група – чотирьох прожиткових мінімумів (5800 грн).

Окрім цього, змінено порядок надання пільг і субсидій на оплату житлово-комунальних послуг із метою підвищення їх ефективності. Так із 1 травня 2016 року громадянам, які мають пільги на оплату житлово-комунальних послуг і отримують субсидію, відповідні пільги на період отримання субсидій не нараховується.

Але, як зазначила Оксана Гобод, це не призведе до зменшення рівня соціального захисту населення, оскільки раніше субсидії розрахувались із урахуванням пільг, а сьогодні – без їх врахування і розмір залежатиме лише від доходу сім’ї.

– Наскільки зменшується пільга, настільки збільшується субсидія, – наголосила Оксана Михайлівна та додала, – у разі призначення «нульової» субсидії пільга буде надаватись.

Ще одною зміною, про яку проінформували, стала зміна обов’язкового відсотку платежу. Якщо раніше обов’язковий відсоток платежу був більшим за фактично спожите, то на сьогодні це також врегульовано постановами Кабінету Міністрів України. Відтепер потрібно оплачувати тільки фактично спожитий об’єм.

При цьому з метою стимулювання громадян до економного споживання послуг пропонується частину невикористаної суми субсидії в еквіваленті вартості 100 куб. метрів природного газу або в еквіваленті 150 вВт/год. електричної енергії зараховувати як оплату послуг, у тому числі обов’язкової частки платежу домогосподарства на наступні розрахункові періоди.

Loading...