Ціна на пальне може зрости ще на 1,5 гривні

Ціна на пальне може зрости ще на 1,5 гривні

Дану інформацію озвучив експерт, директор НТЦ "Психея" Сергій Сапегін.

Джерело: Відомості

Для сьогоднішнього здорожчання пального були передумови, більше того ціна на бензини може зрости ще на півтори і більше гривень. Про це у коментарі УНН зазначив експерт, директор НТЦ "Психея" Сергій Сапегін.

"Звичайно, що були передумови для того, щоб бензин подорожчав. Більше того, наразі зберігається потенціал для росту цін на бензин А-92 і А-95 десь приблизно в районі півтори гривні, на дизельне паливо – 1,8 грн, на газ скраплений – 1,4 грн.

Чи реалізується цей потенціал повністю чи ні – це питання, проте потенціал до чергового здорожчання є", - зазначив він.

При цьому, за словами експерта, ціни на пальне на ринку ростуть, як тільки їх підвищують АЗС, контрольовані групою "Приват".

"Цей потенціал для зростання ціни був і раніше був. Таким ціновим якорем на ринку виступає мережа АЗС, контрольована групою "Приват". Як тільки цей ціновий якір піднімає ціни - ринок реагує, і тому підіймає свої ціни", - сказав він.

С.Сапегін додав, що на цінову політику ринку значний вплив мають фактори недобросовісної конкуренції.

"Щоб зрозуміти обґрунтовано ціни піднялися чи ні - все залежить від того, що ми купуємо. Справа в тому, що з точки зору економіки, ми оцінюємо потенціал для зростання ціни. Однак, давайте не забувати, що не всіма учасниками ринку в повному обсязі сплачуються податки. Є такий фактор, і він повинен стримувати зростання ціни. І власне, ми бачимо, що не дивлячись на наявність потенціалу, а в наших економічних оцінках потенціал для зростання ціни є весь час… Чому ринок не торгує за космічними цінами? Тому що на ринку є конкуренція, тобто не сумлінні компанії, які не всі податки сплачують, друге - торгують не якісним паливом. Тобто вони конкурують між собою не сумлінно, але наявність цієї недобросовісної конкуренції - воно відбивається на цінах", - пояснив експерт.

Нагадаємо, як повідомляв УНН, вартість пального на вітчизняний АЗС протягом доби зросла в середньому на 30 коп.

Loading...