Литва приєднується до нового "Шовкового шляху"

Литва приєднується до нового "Шовкового шляху"

Підписаний попередній меморандум із литовськими партнерами щодо об’єднання нового «Шовкового шляху» з поїздом «Вікінг».

Джерело: Відомості

«Це означає, що в рамках нашої співпраці з Європейським Союзом і реалізації Угоди про зону вільної торгівлі до цього Шовкового шляху буде підключена не тільки Україна, не тільки Грузія, Азербайджан, Казахстан і Китай, але і країни-члени Європейського Союзу», - розповів Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у вівторок, 2 лютого, під час наради щодо прибуття експериментального потяга Україна-Грузія-Азербайджан-Казахстан-Китай у кінцеву точку маршруту.

«Вікінг» з Клайпеди також буде мати можливість постачати свої товари аж безпосередньо до Китаю, обходячи Росію», - додав він.

«Якби хтось два роки тому нам сказав про те, що ми будемо обходитися без російського газу, що ми не будемо більше залежати від Росії по енергоносіям так, як ми залежали протягом всієї історії незалежності України, що ми знайдемо шлях, як обійти російські торгівельні заборони і побудувати альтернативний транзитний шлях, мало би хто в це повірив. Але зараз це є реальністю. Ми закуповуємо газ в країнах-членах Європейського Союзу. Росія закрила нам транзит, але ми знайшли альтернативний шлях», - наголосив Глава Уряду.

«Більше того, ми ще й залучили наших західних партнерів в тому, щоби брати найактивнішу участь в торговельно-економічній співпраці з тими країнами, які відносяться до так званої СНД», - додав Арсеній Яценюк.

Він привітав Міністра інфраструктури України Андрія Пивоварського і всю урядову команду з успішним прибуттям експериментального потяга: «Далі необхідно працювати з бізнесом, працювати з нашими європейськими партнерами. І це повинна стати буденність - що  у нас є альтернативний маршрут, і будь-які спроби Росії ввести чи то торговельне, чи то транзитне ембарго Україні завжди отримують адекватну відповідь».

«Чим більше у нас викликів і чим більше нам створюють проблем, тим сильніші ми стаємо. І яскравим прикладом є те, що нам вдається сьогодні будувати самостійну економічну політику. Нам вдається сьогодні разом з нашими європейськими партнерами доводити, що ми можемо знаходити виходи з найскладніших ситуацій. І нам необхідно далі демонструвати нашу економічну, політичну й фінансову самостійність. І вже зараз в тому числі -  транзитну самостійність», - сказав Арсеній Яценюк.

 

Loading...