Голова НБУ прогнозує фінансову стабільність та покращення економіки України у 2016 році

Голова НБУ прогнозує фінансову стабільність та покращення економіки України у 2016 році

Валерія Гонтарева заявляє: у 2016 році реальний ВВП України зросте на 2,4%, а інфляція становитиме 12%

Джерело: Відомості

За словами голови НБУ Валерії Гонтаревої українська економіка демонструє зростання упродовж двох кварталів, а фінансова система та ситуація на валютному ринку є стабільними понад сім місяців, інформує Радіо Свобода.

«Ми живемо в умовах плаваючого курсу. Але як тільки на ринку виникає ситуація, схожа на паніку, НБУ готовий активно брати участь у ринку. Останнім часом ми проводимо валютні аукціони і для купівлі, і для продажу валюти, щоб зменшити коливання. Так, за рік Нацбанк викупив на ринку 1,7 мільярдів доларів і наповнив золотовалютні резерви. Це означає, що ми фактично знайшли рівноважний курс гривні», – сказала Гонтарева у неділю, 29 листопада, під час курсу лекцій «Макроекономіка від перших осіб».

Валерія Гонтарева розповіла, що у 2014-2015 роках на українську економіку повпливала втрата активів Криму та певної частини Донбасу, трикратна інфляція та ін., що не дало бізнесу повноцінно повертати банківські кредити. Проте вже восени України узгодила реструктуризацію зобов’язань із більшістю своїх кредиторів, окрім Росії, а починаючи із 12 листопада в Україні розпочала свою роботу місія Міжнародного валютного фонду. Голова НБУ зазначила, що стабілізувати економіку вдалося лише завдяки фінансовій допомозі МВФ, а також жорсткими адміністративними заходами у фінансовому секторі.

Loading...