У наступному році Україна перейде на нові стандарти енергоефективності

Про це заявив Віце-прем’єр-міністр - Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко.

Джерело: Відомості

«Якщо людина хоче провести енергоефективні заходи, вона повинна дотримуватись стандартів, які дадуть можливість отримати економію не у 20%, а з максимальним енергоефективним ефектом, який досягатиме 45%», - сказав він.

Як зазначив Віце-прем'єр-міністр, запроваджена Урядом програма з компенсації тіла енергоефективнихкредитів, а також підписані з органами місцевого самоврядування меморандуми щодо компенсації відсотків по «теплих» кредитах показали, що сьогодні є запит на такі запозичення. Вже видано майже 1,1 млрд. грн. таких кредитів.

Він додав, що сьогодні споживання енергії на 1 кв. м в Україні складає 230 кВт. Для порівняння, середній показник по Польщі і Білорусі більш ніж в двоє менший - 95-100 кВт.

«Тому в напрямку житлового сектору ми будемо проводити роботу з точки зору і стандартів, і залучення дешевих коштів», - підкреслив урядовець.

Геннадій Зубко наголосив, що Уряд мотивуватиме українців впроваджувати максимальніенергоефективні заходи: «Заміна лише вікон призведе до заощадження коштів на рівні 20%, в той час як проведення повного комплексу енергефективних заходів дозволить заощадити близько 50%».

«Держава сьогодні зацікавлена у максимально ефективному використанні коштів на енергоефективнізаходи», - підкреслив він.

Геннадій Зубко зазначив, що Уряд веде переговори з Європейським інвестиційним банком та іншими міжнародними фінансовими організаціями про залучення дешевих кредитів на енергоефективні заходи і перехід на альтернативні джерела енергії у промисловості.

«Це робиться для того, щоб українська промисловість була конкурентоспроможною у споживанні природних енергоресурсів», - підкреслив він.

 

Loading...