АМКУ просить автозаправки знизити ціни на пальне

АМКУ просить автозаправки знизити ціни на пальне

Антимонопольний комітет України рекомендував 12 великим мережам знизити ціни на своїх АЗС. Про це зазначається в повідомленні комітету.

Джерело: Відомості

«У зв'язку з ситуацією, яка склалася на ринках світлих нафтопродуктів, АМКУ надав учасникам ринків обов'язкові для розгляду рекомендації про вжиття заходів щодо встановлення роздрібних цін на моторні бензини та дизельне паливо на рівні, який існував би в умовах значної конкуренції на ринку», — йдеться в повідомленні.

АМКУ відзначає, що об'єктивними факторами, які впливають на формування роздрібних ціна на нафтопродукти, є їх закупівельна ціна (за котируваннями Platt's), акциз, екологічний податок, ПДВ, ціна нафти, курс долара США і євро, а також торгова надбавка (маржа).

Комітет звертає увагу, що за останній рік ціна на нафту, бензини та дизпалива на європейських ринках істотно знизилася. Зокрема, ціна на нафту марки Brent у серпні 2015 року знизилася на 50% у порівнянні з 2014 роком, а котирування Platts на серпень поточного року в порівнянні з вереснем 2014-го в середньому знизилися на 47%.

«При цьому роздрібні ціни на моторні бензини та дизельне паливо на АЗС в Україні зросли в середньому до 20%. Таким чином, встановлення роздрібних цін в Україні не корелюється зі змінами факторів, які впливають на їх формування», — пояснюється в повідомленні.

За розрахунками АМКУ, у тому числі з урахуванням курсових коливань, роздрібні ціни на нафтопродукти в різні періоди 2015 року перевищують до 15% рівень цін, який міг би бути встановлений за умови існування значної конкуренції на ринку.

Loading...