Політик: Стрімке падіння гривні спричинили російські банки

Політик: Стрімке падіння гривні спричинили російські банки

Паніка на валютному ринку, в результаті якої впав курс гривні, була штучною, до цього причетні, в тому числі і філіали російських банків.

Джерело: Відомості

Про це в ефірі «5 каналу» заявив народний депутат від «блоку Петра Порошенка», секретар Комітету ВР з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник.

«Паніка на валютному ринку була зроблена штучно. Штучно вона була зроблена наслідками тих реформ, які Гонтарева почала у банківській сфері. Гонтарева закрила низку банків, які були банкрутами ще у 2008 році. Наприклад «Надра банк», який отримав 10 мільярдів рефінансування – гроші не повернув. Так само «БрокБізнес банк», «Експо банк», «Енерго банк», «ВАБ банк», — сказав він.

«Розумієте, кому належить банк «Надра» — він належить Фірташу, 10 мільярдів банк «Надра» отримав ще у 2008 році, коли був банкрутом, одразу конвертував в валюту і вивів за кордон. Сьогодні ми внесемо законопроект в парламент про відповідальність власників банків за неповернуті в національний банк гроші. У Фірташа є обленерго, у Фірташа є підприємства хімічної галузі. Ми сьогодні напрацюємо юридичний механізм, як зможе Фірташ відповідати своїми активами в Україні для того, щоб повернути ті гроші, які він взяв в банківській системі», – зазначив Вінник.

«Щодо російського впливу – в нас працює низка російських банків, які сьогодні всю свою гривневу ліквідність кинули на міжбанк, щоб підняти штучно рівень долару, до якого ми сьогодні доросли. Наразі в парламенті ми будемо ставити питання для того, щоб перші санкції, які Україна зробила, були по відношенню філіалів російських банків в Україні», – наголосив він.

Loading...