Порошенко вимагає вернути курс гривні на рівні 21,7 за долар

Порошенко вимагає вернути курс гривні на рівні 21,7 за долар

За відомостями джерел, президент в ультимативній формі зажадав від голови Нацбанку якомога швидше стабілізувати ситуацію на валютному ринку країни.

Джерело: Відомості

Курс гривні має стабілізуватися на рівні, близькому до закладеного урядом в узгоджені з МВФ зміни до держбюджету — близько 21,7 грн/$.

За інформацією джерел ZN.UA, про це домовилися за результатами наради у президента за участю глави НБУ, прем'єра, міністра фінансів, в ході якого був розроблений комплекс заходів щодо стабілізації ситуації на валютному ринку України.

В ході наради Порошенко в ультимативній формі зажадав від глави НБУ Валерії Гонтарєвої стабілізувати курс на рівні, на який орієнтувався Кабмін при затвердженні змін до держбюджету-2015.

За останні два тижні після того, як Національний банк відмовився від визначення індикативного курсу, національна валюта стрімко втрачає позиції по відношенню до долара і євро. Так, за підсумками торгів на міжбанку 24 лютого її курс знизився до нового історичного мінімуму в 33,85 грн/$, тоді як на «чорному ринку» котирування досягали 38 грн/$.

В умовах обвального падіння гривні Нацбанк змушений був вдатися до нових адміністративних обмежень на валютному ринку.

Так, з сьогоднішнього дня Нацбанк фактично зупинив міжбанк, заборонивши уповноваженим банкам протягом трьох днів (по 27 лютого включно) купувати валюту за дорученнями клієнтів. Днем раніше НБУ заборонив кредитування в гривні під купівлю валюти і посилив контроль над імпортними операціями.

Loading...