Автономне опалення порятує від зростаючих цін на газ

Автономне опалення порятує від зростаючих цін на газ

Дедалi бiльшi тарифи на газ спонукають людей шукати шляхи для його економії. В приватних будинках робити це простіше — там кожен може встановити індивідуальний котел і регулювати температуру в будинку, а значить, використання газу на свій розсуд.

Джерело: Відомості

Дедалi бiльшi тарифи на газ спонукають людей шукати шляхи для його економії. В приватних будинках робити це простіше — там кожен може встановити індивідуальний котел і регулювати температуру в будинку, а значить, використання газу на свій розсуд. Жителі ж міських багатоповерхівок опинилися в заручниках застарілої централізованої системи теплопостачання. Як можна економити у багатоповерхівках, дізнавалися «Відомості».

Чи реально встановити автономне опалення 

— Жителям багатоповерхівок ніхто не забороняє від’єднуватися від централізованої системи теплопостачання і ставити автономне опалення, — розповів заступник начальника головного управління містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства ОДА Мелетій Дужик. — Але згідно з наказом Міністерства від 6 листопада 2007 року, власники квартир можуть це зробити, якщо на такий крок наважаться мешканці всього будинку, а не окремої квартири чи під’їзду.

Перехід будинку на автономне опалення — це досить складна процедура. Потребує багато часу і грошей. Перш за все потрібно провести загальні збори мешканців будинку і одноголосно прийняти відповідне рішення. Потім потрібно звернутися до органу місцевого самоврядування за дозволом. Після його отримання необхідно виготовити проектні пропозиції та отримати відповідні технічні умови в ряді організацій. І все це — за кошти самих мешканців. За встановлення автономного опалення доведеться викласти чималу суму — вона може становити до 10 тисяч гривень з квартири.

Але воно того варте, кажуть ті, хто уже від’єднався від центральних мереж.

— Автономне опалення наш будинок встановив ще у 2003 році, — розповіла мешканка Рожищ Ніна. — У нас двокімнатна квартира. Дуже вигідно. Можу перекривати тепло в кожній кімнаті. Вимикаю його, коли кудись їдемо. Найбільше у зимові місяці платимо 90 гривень, не кажучи вже про те, що цілодобово маємо гарячу воду.

Мелетій Дужик повідомив, що в області є міста і селища, де котельні позакривали. Це Голоби, Люблинець, Горохів, Стара Вижва. У великих містах, наприклад, у Луцьку, встановити в уже експлуатованих багатоповерхівках автономне опалення складніше технічно — воно пов’язане із заміною внутрішньобудинкових та вуличних мереж. Це не завжди можливо зробити.

Газовики ж тільки вітають перехід на автономне опалення, кажуть у «Волиньгазі».

— Це вигідно як споживачам, так і підприємству, адже гарантує раціональне використання кожного кубометра газу, — прокоментував «Відомостям» прес-секретар «Волиньгазу» Олексій Дудич. — Проте встановлення такого обладнання у Луцьку — це дуже дороговартісний проект, який має великий термін окупності. Тому масового переходу на індивідуальне опалення сьогодні не спостерігається. Нині в обласному центрі лише у трьох будинках ведуться роботи у цьому напрямку.

Директор ДКП «Луцьктепло» Рустам Дячук в одному із інтерв’ю зауважив «Відомостям», що у великих містах централізоване опалення для споживачів є менш затратним. Але це при умові, що в місті — нові тепломережі. У луцьких, наприклад, по дорозі від котельні до квартири втрачається 30% тепла. Повна заміна мереж коштує сотні мільйонів, у міста таких грошей немає.

Рятуйся, хто як може

Слідуючи приказці «порятунок потопаючих — справа рук самих потопаючих», у луцькій Асоціації об’єднання співвласників багатоквартирних будинків вирішили піти своїм шляхом економії грошей. Він довгий, але ефективний.

— Суть пропонованого нами методу полягає в «ефекті шлюзу», — розповіла «Відомостям» голова Асоціації об’єднання співвласників багатоповерхових будинків Юлія Сабатюк. — Адже як у наші квартири потрапляє тепло? Якщо по-простому: гаряча вода із тепломереж надходить у труби всередині будинку. Вона ними вільно рухається, нагріваючи повітря. Ми платимо за те, скільки нагрітої води нам подасть теплопостачальна організація. Ми ж пропонуємо поставити всередині будинку своєрідну засувку — після того, як гаряча вода «зайде» до будинку, засувка закривається, і вона циркулює всередині до тих пір, поки не охолоне.

Економія виходить суттєва, — запевняє пані Юлія. Хоча і не приховує, що проект дуже затратний і самотужки мешканці багатоповерхівок його «не потягнуть».

— Сьогодні цей проект ми втілюємо на проспекті Перемоги, 10. Це 144-кварний будинок. Вартість — 2 мільйони гривень. Проте ми знайшли інвестора, який вкладає ці гроші. За них ми робимо утеплення фасаду, труб, ставимо лічильники, балансувальний клапан тощо. Окупність проекту — 7 років. Протягом цього часу мешканці будинку платитимуть за тарифом, встановленим «Луцьктеплом». За рахунок різниці між ним і реальним споживанням по лічильнику, інвестору віддаватимуться гроші. Через 7 років жителі багатоповерхівки, нічого не вклавши, платитимуть тільки за те тепло, яке спожили. За нашими підрахунками економія становитиме 50%.

Для тих лучан, яким «не світить» домовитися із сусідами про автономне опалення чи знайти інвестора для реконструкції існуючого, фахівці пропонують звернутися до новітніх технологій.

— Сьогодні у світі дуже популярна ідея так званого «розумного» будинку, — розповів «Відомостям» директор одного з приватних підприємств, яке займається енергоощадними технологіями. — Мешканці багатоповерхівок мають повне право відмовлятися від дорогого централізованого опалення, встановивши натомість плівкове ІЧ-опалення. Це новітній метод, розроблений російськими вченими. Сьогодні він дуже популярний на Далекому Сході, адже при мінімальних затратах дозволяє утримувати тепло у приміщеннях. Плівку можна вмонтувати під підлогу, у стіни, стелю. Живиться така плівка від електромережі.

Якщо говорити про затрати, то на опалення квартири площею 50 метрів квадратних потрібно 30 метрів плівки. Це коштуватиме до 9 тисяч гривень. У зимовий місяць людина платитиме за електроенергію (яка сьогодні в Україні дешевша за газ) плюс-мінус 170 гривень. Економія очевидна.

Як бачимо, є кілька шляхів подолати залежність від централізованого теплопостачання, а значить, і від постійно зростаючих тарифів на нього. Було б лише бажання. І гроші.

Наталка СЛЮСАР

Loading...